PrimeBit vs. BitMEX – miért nem jó a biztosítási alap?

spot_img

A BitMEX az egyik legnagyobb és legnépszerűbb határidős szerződéseket kínáló tőzsde. Mostanában sokat veszített renoméjából, legutóbb a március közepi nagy bitcoin bezuhanáskor, amikor 45 percre leállt az egész tőzsde.

Az olyan versenytársak is beérni látszanak a BitMEX-et, mint amilyen a PrimeBit. Az főleg a magasabb tőkeáttételével fogta meg a kereskedőket: amíg a BitMEX-en az Ethereumot legfeljebb 50X-el, a Litecoint maximum 33X-el rakhatod meg, a PrimeBit-en az altoknál is elérhető a 100-as tőkeáttétel.

A magas tőkeáttétel miatt a nyereségnek magasabb a felső határa, ha pedig ellened fordulna az árfolyam, akkor nem veszíthetsz többet, mint a pozícióért letett fedezetet. Ez egyben a tőkeáttétellel rendelkező tőzsdék legnagyobb előnye is: korlátozza a veszteségedet, miközben utat enged a nagyobb haszonnak is. Ennek a lehetőségnek azonban ára van és a különböző tőzsdék különböző módon oldják meg ezt.

A sokat vitatott Biztosítási Alap

Aki kereskedett már tőkeáttételes tőzsdén, az találkozott már a csőd árral, angolul bankruptcy price-al. A csőd árat a tőzsdék egy speciális képlettel számolják ki, amiben a legfontosabb változó a tőkeáttétel mértéke és az árfolyam.

A csőd ár célja, hogy megmondja a tőzsdének, hogy mikor számolja fel a pozíciód és adja el a szerződéseidet, ha az árfolyam nem a te érdeked szerint mozog. Mivel a tőkeáttétel gyakorlatilag a tőzsdétől kölcsönzött pénz, így mindenképp vissza kell fizetned: ha nem számolnák fel a pozíciódat, akkor a tőzsde is bukna a te veszteségeden.

Egy másik fontos tényező a tőzsdéken az ún. likvidációs ár, vagyis liquidation price. A likvidáció a pozíciód eladását vagy felszámolását jelenti a tőzsde által. A likvidációs ár mondja meg a tőzsdének, hogy mikor induljon el a likvidáció folyamata. A BitMEX és a PrimeBit a likvidációs árat long pozíciók esetén a csőd ár fölé teszi, short esetében pedig a csőd ár alá.

Itt jön a különbség a két tőzsde között.

A BitMEX a likvidációs ár és a csőd ár közötti árrést a Biztosíási Alapba utalja (Insurance Fund) – ezt nevezik letéti követelménynek (Maintenance Margin Requirement). A pénz azért pihen az alapban, hogy azokban az esetekben, ahol nem sikerül eladni a pozíciót, azelőtt, hogy az árfolyam a csőd ár alá esik, a különbséget ebből a pénzből fedezzék.

Csak részben átlátható

A BitMEX Biztosítási Alapja egyre növekszik. Jelenleg nagyjából 35 ezer BTC található benne, ami 250 millió dollárt ér. A tőzsde páréves története során viszont ritkán kellett hozzányúlni ehhez az alaphoz. Igazán jelentősen még 2018 áprilisában esett egy nagyot az alap, amikor 5,1 millió dollárnyi BTC-t fizettek ki belőle.

A Biztosítási Alap nyilvános, ezen a linken lehet megnézni, hogy épp mennyi pénz található rajta. Ami viszont nem nyilvános, az a pozíciók adatai. Ráadásul ha a pozíciódat a BitMEX zárja, akkor a csőd árról is csak egy e-mailben tudsz értesülni.

Egyszerű tőkeáttétel-csökkentés

A PrimeBit megoldása teljesen más, ott nincs biztosítási alap. Ennek a legnagyobb előnye, hogy nem kell kifizetned a csőd ár és a likvidálási ár közötti részt, az a számládon marad. Ezzel egyből olcsóbban tudsz kijönni, egy veszteség után sem fizetsz pluszban.

A vesztes kereskedés lezárása mindig a kereskedő számára elérhető legjobb áron történik.

A PrimeBit-en csak akkor kezdődik a likvidálás az automata tőkeáttétel csökkentéssel, ha a likviditási ár kedvezőtlenebb a kereskedőnek, mint a csőd ár. A csőd áron pedig csak akkor történik meg a likvidáció, ha a számla ténylegesen negatívba fordulna át.

A PrimeBit-en biztos lehetsz benne, hogy a számodra legkedvezőbb likviditási áron zárják a veszteséges pozíciódat. A BitMEX-el ellentétben ráadásul már az automatikus tőkeáttétel csökkentés közelében értesít a tőzsdei felület a kockázatról, ahol aztán dönthetsz úgy is, hogy újra belépsz a pozícióba vagy sem.

A PrimeBit kiváló alternatívája a BitMEX-nek

A fedezeti követelmény mindig a piaci viszonyokhoz igazodik. Amikor a volatilitás alacsony, a különbség a likviditási ár és a csőd ár között kisebb. Amikor az árfolyam mozog, a követelmény is növekedik. Ezért is érdemes alacsony volatilitású környezetben magas tőkeáttétellel dolgozni.

Ha a BitMEX-en kereskedsz, a fedezeted felét is kiteheti a fedezeti követelmény. Ez az a pénz, ami a Biztosítási Alapba vándorol – ezzel védve a céget, de a nyerő kereskedők kárára. Ha 25X-nél nagyobb áttétellel kereskedsz a tőzsdén, az esély egy nyerő trédre jelentősen csökken, pont a fedezeti követelmény miatt.

A PrimeBit-en a szabályok sokkal egyértelműbbek és nincsenek biztosítási alapok, vagyis a pénzed nálad marad. Az elérhető áttétel is sokkal magasabb.

A PrimeBit-et kipróbálhatod egy demó számlával is. Ha ismered a MetaTrader 5 felületét, akkor könnyű lesz belekezdeni, hiszen a tőzsde is ezt használja. Ha élesben szeretnéd kipróbálni, azt is bármilyen kicsi tőkével megteheted, hiszen nincs minimum Bitcoin betéti limit.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img