Rengeteg hír érkezett az utóbbi időben a Libráról, a Facebook által kezdeményezett, de attól jogilag független digitális valuta projektről.

Fontos mérföldkő volt, amikor április közepén fizetési rendszer engedélyezéséért fordultak a svájci pénzügyi pénüzgyi hatóságokhoz. Az engedélyezési eljárás a FINMA-nál valószínűleg több hónapba is beletelik, valamint kikérik a központi bankok és más pénzügyi szabályozó szervek véleményét is.

A Libra mindent megtett, hogy az engedélyeztetés sikerrel járjon, sokat változtatott magán a terméken és a whitepaper-en is. Ha a svácji hatóság engedélyezné, akkor megnyílna az út egész Európában a Libra használata és elterjedése felé.

Miután beadták az engedélyeztetési kérvényt, még jobban beindult a projekt. Múlt héten bővült a Libra Alapítvány egy globális segélyszervezettel, a Heifer International-al. Legutóbb pedig egy brit fizetési szolgáltató, a Checkout.com csatlakozott a projekthez. A 24. tag ma tette meg a bejelentést, amiben a CEO kijelentette, hogy azért csatlakoztak, mert a Libra segítségével több milliárd emberhez tudnák eljuttatni a nyílt pénzügyi termékeket. Kiemelték azt is, hogy az innovatív technológia megoldás nem elég ahhoz, hogy stabil és biztonságos fizetési infrastruktúrát építsenek ki, hanem szükség van a szigorú szabályokra is.

A bővülés újabb jeléül, hamarosan 50 új taggal bővül a Calibra írországi irodája. A Calibra a Libra szoftveres pénztárcája lesz.

A Libra Alapítvány elnöke, Dante Disparte ma elmondta, hogy akár 2020 utolsó negyedévében is piacra kerülhet a globális fizetési rendszer.