Kriptobélyeg az osztrák postától

spot_img

Legyen szó különleges hímzéssel ellátott, porcelánból vagy éppen meteorit porból készített bélyekegről, az osztrák posta által kibocsátott különlegességek már régóta ismertek lehetnek a gyűjtők köreiben. A vállalat kreatívjai tavaly sem okoztak csalódást, amikor előálltak a kriptobélyegek koncepciójával, ami a bevezetése után végül annyira népszerűnek bizonyult, hogy az osztrák posta honlapján tegnap egy kis hír is megjelent arról, hogy napokon belül megérkezhet a termékpaletta második sorozata.

Habár csak egy apróságról lenne szó, szerintem sokan eltennénk emlékbe azt a borítékot, amit ismerőseink az alábbi bélyeggel láttak volna el.

A 6 euróért megvásárolható bélyeg alapvetően két részből áll. Az unikornisos oldal egy borítékra, vagy csomagra nyalva a kézbesítés díját is fedezheti, a másik fele azonban egy kriptoénztárca címét (2) és a lekaparható réteg alatt, az ahhoz tartozó privát kulcsot (3) rejti.

Ez utóbbi és igazából az egész bélyeg is elsősorban a gyűjtők számára lett kitalálva, akik a wallet címeikkel bizonyíthatják, hogy tényleg az ő birtokukban vannak az egyedi sorszámmal ellátott példányok. Mindegyik bélyeget 1-1 egyedi token jelképez az Ethereum blokkláncon, amelyekkel akár egymás között is kereskedhetnek és csereberélhetnek a bélyeggyűjtgyűjtők.

Két hét múlva érkezik a következő sorozat

Talán nem is meglepő, hogy az osztrák posta tovább fog kísérletezni ezzel a vonallal, az utóbbi időben ugyanis egyre komolyabb infrastruktúra kezd kiépülni arra, hogy mindenféle vagyontárgyat, például ingatlanok, műkincsek tulajdonjogát is blokklánc alapon, egyedi tokenekkel tegyék rögzíthetővé. Ennek egyik pionírja az utóbbi időben rendkívül felkapottá válló Tezos is.

Tezos meetupon jártunk, on-chain governance-ről tanultunk

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img