Titokban letiltja a Bitcoinos videókat a YouTube?

spot_img

Több YouTube tartalomgyártó is felháborodottan jelezte a Twitteren, hogy úgy tűnik a YouTube shadwobannolta a csatornáikat. A shadowban, vagyis árnyékbannolás azt jelenti, hogy egy tartalom gyártójának – legyen az egy kommentelő vagy videós, tartalmai nem jelennek meg mások számára, miközben erről neki fogalma sincs.

A világ legnagyobb videómegosztója már tavaly év végén is bekerült a kriptós hírekbe amiatt, hogy az algoritmus nem tudta megkülönböztetni a csaló és a hiteles kriptós videókat és emiatt csatornákat is törölt. A YouTube aztán felülvizsgálta az ügyet és másnapra visszaállította a letörölt tartalmakat.

Most úgy tűnik, hogy egy újabb kemény intézekedés sújtja a kriptopénzekkel foglalkozó csatornákat.

Eric Martin, a The Moon nevű, 100 ezer feliratkozóval bíró csatorna videósa ma arról készített videót, hogy jelentősen korlátozták a videók elérését, azok nem jelennek meg a keresőben és a feliratkozók hírfolyamában sem.

Az 82 ezer feliratkozóval bíró ausztrál NuggetsNews csatorna gyártója is arról számolt be, hogy gyanúsan rosszul teljesítenek a videói.

Az elérés csökkenésének hátterében a YouTube algoritmusa is állhat, ami nemrég kapott egy frissítést. A Google viszont kiemelte, hogy semmi sincs az algoritmusban, ami kifejezetten egy-egy csatornát szabotálna. A Google-nél így nyilatkoztak: “Azoknak a csatornáknak üzenjük, akiknél az update után csökkent az elérés, hogy nem romtottak el semmi és nem kell javítaniuk semmin. Ha mégis úgy érzik, hogy az update után tenniük kell valamit, akkor koncentráljanak arra, hogy minél jobb tartalmat gyártsanak”.

Az, hogy az algoritmus miatt következett be ez a változás vagy sem, még mindig ködös. Időközben a Twitteren visszajeleztek a NuggetsNews-nak: a YouTube csapata azt állította, hogy a koronavírus miatti dezinformációs hullám rengeteg munkaerejüket leköti, így különösen óvatosak a csalásnak jelölt videókkal. A felhasználók feedjére akkor kerülhetnek vissza a csatornák, ha azok átmentek a kézi ellenőrzésen.

Egy-egy algoritmus update után általában pár hétbe belekerül, míg a tartalomgyártók alkalmazkodnak az új körülményekhez. Ezalatt valószínűleg visszaállnak a csalásnak megjelölt csatornák is, ha tényleg nem egy szándékos letiltási hullámról volt szó.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img