Ki az a Paul Tudor Jones?

spot_img

Az esti órákban robbant a hír, hogy a legendás kereskedő és befektető Paul Tudor Jones nyíltan kijelentette, hogy az infláció elleni védekezés eszközeként lehetőséget lát a bitcoinban és ezért ebbe fektette vagyonának néhány százalékát. Ez több százmillió dollárt jelenthetett, ami tudomásunk szerint az eddigi legnagyobb nyíltan felvállalt bitcoin befektetés.

Belépése a piacra azért lehet fontos mérföldkő, mert ő a pénzügyi világ egyik legnagyrabecsültebb alakja, akit sokan követhetnek majd ezen az úton. Megjelenése után már egyetlen pénzügyi tanácsadó sem kockáztatja a karrierjét azzal, ha a bitcoint mint választható befektetési eszközt ajánlja az ügyfeleinek.

Jones egyike amerika leggazdagabb embereinek (343.), a Forbes szerint pedig tavalyi 500 millió dolláros nettó nyereségével ő lett az év 7. legsikeresebb befektetési szakértője. 1976-ban szerezte meg közgazdasági diplomáját, majd két évig brókerként dolgozott. Ezután a Harvardon akarta folytatni a tanulmányait, ám rájött, hogy a valós életben szerzett tapasztalatai ezerszer többet érnek egy falra akasztható papírdarabnál.

Az első tőzsdén tett látogatása után beleszeretett a kereskedésbe, magát mégis a világ legkonzervatívabb befektetőjének tartja.

“Utálok pénzt veszíteni és a nagyapám is mindig azt mondta nekem, hogy csak annyit érsz, amennyiről holnap reggel ki tudsz állítani egy csekket. Én képtelen lennék arra, hogy minden pénzemet egyetlen részvény sikerére tegyem fel, mint mondjuk Bill Gates a Microsoftra. Ezért is szerettem meg a kereskedést, mert bármikor percek alatt készpénzre válthatom a befektetéseimet. A filozófiám, hogy kerülöm a kockázatot és csak a legjobb kockázat/nyereség aránnyal rendelkező lehetőségekbe vágok bele.”

Jones mentora Eli Tullis, a világ egyik legnagyobb pamut kereskedője volt.

“Ő a legkeményebb rohadék, akit valaha ismertem. Megtanított rá, hogy kereskedés közben miként uralkodjak az érzelmeim felett. Aki erre nem képes, annak szétrúgják a seggét. Ez egy ilyen szakma.”

A Tudor befektetési alapot 1980-ban hozta létre, az általa kezelt vagyon nagysága pedig mostanra meghaladta a 20 milliárd dollárt. Jones legnagyobb kezdeti sikere az 1987-es tőzsdei összeomláshoz köthető, ugyanis nem csak szóban jósolta meg a mára Fekete Hétfőként emlegetett krachot, de fel is készült rá és meg is háromszorozta rajta tőkéjét.

Jones-ról 1987-ben egy dokumentumfilm is készült, amit állítólag éveken keresztül megpróbált eltüntetni a világ elől. Ha valahol forgalomba került, megvásárolta az összes példányt, ha pedig online elérhetővé vált, leszedette. Az anyag alapvetően pozitív színben tünteti fel őt, azonban úgy tudni, hogy később megbánta, hogy abban több dolgot is elárult a stratégiájáról és  hogy milyen szemlélettel elemzi a piacokat.

Amikor egy interjúban megkérdezték sikerének titkát, így felelt:

“Kereskedőként ne akarj hősködni. Ne akard, hogy állandóan igazad legyen. Felejtsd el az egódat. Abban a pillanatban, ahogy elhiszed magadról, hogy te vagy a legjobb, véged van.”

A Bitcoin és a hatványok törvénye: út a milliókig?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img