Megingott a bitcoin Satoshi visszatérésének hírére

spot_img

A kora esti órákban $9800-ról $9300-ig esett a bitcoin árfolyama, miután valaki 11 éve mozdulatlan bitcoinokat mozgatott két wallet cím között. Az öt héttel a bitcoin indulása után kibányászott BTC-ről az első percekben még az a hír terjedt el, hogy az Satoshi tárcájából származhat, erre azonban kicsi az esély.

Az elmúlt években több elemzés is készült a korai bitcoin bányászok aktivitásáról. Mivel az első hónapokban csak egyetlen nagyobb bányász, maga Satoshi volt aktív a hálózaton, tevékenysége könnyen visszakövethető. Aki szeretne erről egy részletesebb elemzést is olvasni, az klikkeljen erre a linkre, de röviden és tömören: a grafikusan ábrázolt adatbázisban a nagy kék vonalak jelzik a Satoshi által kibányászott blokkokat, míg a többi kicsi zöld pötty más korai felhasználók ténykedéseit jelképezik.

Ezek közé tartozik a 3654-es blokk is, aminek 50 BTC-s blokkjutalmából ma valaki 40-et egy másik tárca címre utalt át, a maradék 10 BTC-t pedig 15 másik wallet között osztotta szét. De nem ez az első eset, hogy ebből a korszakból származó tranzakciókat láthattunk. Ha néhány blokkal odébb tekintünk, akkor láthatjuk, hogy például a 3649. és 3651. blokkok jutalmait már több évvel ezelőtt kiutalták maguknak tulajdonosaik.

A bitcoin árfolyama egyébként azért eshetett vissza a tranzakciót követően, mert a kereskedést végző algoritmusok ma már nem csak az árfolyamokat elemzik, hanem a hír- és közösségi oldalakat is folyamatosan scannelik bizonyos kulcsszavak után kutatva, amelyek hatással lehetnek az árak alakulására. Satoshi esetleges visszatérése és az általa kibányászott ~ 1 000 000 BTC esetleges piacra döntése mindenképpen ezek közé tartozna, így az angol oldalakon felbukkanó “Satoshi wallet transaction” kifejezések megugrása hatással lehetett a működésükre.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img