Mai forkja után a Steem elveszítheti magánpénz jellegét

Megosztom

Néhány héttel ezelőtt mi is beszámoltunk arról, hogy a Steem blokklánc és a Steemit blogger oldal felhasználóinak egy része otthagyta a platformot és egy új hálózaton, a Hive-on folytatta tovább a tevékenységét. A kiválás oka az volt, hogy a Tron felvásárolta a Steem fejlesztését végző céget és megpróbálta magába olvasztani annak ökorendszerét, ez azonban heves tiltakozást váltott ki a közösség részéről, ami végül egy sebtiben végrehajtott forkkal meg is próbálta bevédeni magát az új tulajdonossal szemben.

A dolgot nem hagyta annyiban a Tron vezetése és több tőzsdével szövetkezve megpróbálta visszaszerezni befolyását a hálózat felett.

Az adok-kapok vége az lett, hogy a Steem régi támogatói közül többen is otthagyták a hálózatot. Új otthonuk a Hive lett, ahová minden régi Steem tulajdonos átvihette a tokenjeit (chain split), bár a Tronhoz köthető nagyjából 300 tárcacímet végül kizárták a folyamatból.

A dráma a mai napon folytatódik tovább, a Steem-et uraló (Tron párti) erők ugyanis egy hard forkot fognak végrehajtani a következő órákban, amit részben a bosszú, részben piaci érdekek motiválhatnak.

Amikor a Steem felhasználók megvívták harcukat a Tronnal, tokenjeik egy része csapdába esett. A többségi szavazati jogokért vívott küzdelemben letétbe kellett helyezniük a coinjaikat, amik egy szabály miatt, a voksok leadása után 13 hétre mozdíthatatlanná váltak, vagyis a határidő lejártáig (még 4-5 hétig) semmit sem lehet csinálni velük, még csak eladni sem lehet őket.

A Steemet megszerző Tron a mai forkkal ezeket a mozdíthatatlan tokeneket akarja elvenni az ellene fellépő felhasználóktól, talán azért hogy bosszút áljon, talán azért, hogy megakadályozza, hogy a tokenek felszabadulása után egy jelentős eladási nyomás nehezedjen a Steemre, a coinok tulajdonosai ugyanis nagy valószínűséggel azonnal eladnák azokat, amint lehetőségük lenne rá.

A kérdéses tokenek összértéke nagyjából 5 millió dollár körül lehet, amiket a mai hard fork során egy másik címre fognak átutalni a felhasználók tárcáiból. Korábban egyébként a régi Steem védelmezői is egy hasonló módszerrel próbáltak meg védekezni a Tron ellen. Az ő hard forkjuk a Tron által megszerzett, többségi szavazati jogot garantáló tokeneket tette elérhetetlenné.

Az új Steem vezetés központi fellépése a régi felhasználók ellen sok indulatos kommentet szült az elmúlt órákban és még az Ethereum alapító Vitalik Buterin is feltette a kérdést: nem ez lenne-e az a pillanat, amikor minden Steem felhasználónak át kellene mennie a Hive-ra?

A hivatalos indoklás szerint a ma 16:00-ra tervezett Steem forkra azért fog sor kerülni, mert a régi felhasználók veszélyt jelentenek a platformra és amiért 326 (Tronhoz köthető) Steem tárcától elvették a Hive chain split után nekik járó HIVE tokeneket, amivel megsértették a Steem közösség integritását.

Megosztom

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel