Az S&P 500 már a válság előtti szinthez közelít, újraéledt a világpiac

spot_img

Az egész múlt héten, a mostani keddig felfelé ívelt a Dow Jones ipari átlag, az S&P 500 index pedig újra a január elseji szint felett jár: úgy tűnik a részvénypiacok meglepően hamar kilábaltak a válságból.

Amerikában a múlt hetet az energiai- és az ipari vállalatok húzták.

A Dow Jones ipari átlag az elmúlt 5 napban 5,94%-ot ment. A harminc fontos amerikai vállalatot tömörítő index legsikeresebb részvénye a Boeing volt, ami 25%-ot ment egyetlen hét alatt, ami már az utazási ipar visszatérését is jelzi.

Az S&P 500 a múlt hetet 303,62 ponton kezdte, majd 319,34 ponton zárta, ami +1,60%-os emelkedés, de ez is elég volt arra, hogy elérje azt a szintet, amivel a 2020-as évet kezdte és már nem áll messze a válság előtti szintektől.

S&P 500, 1W

A NASDAQ Composite Index pénteken egy napközbeni- és egy történelmi csúcsot is leírt és elérte a 10 000 pontot, három hónap alatt pedig már +26,06%-nál tart. Ezt az indexet az utazási és az egészségügyi szektor húzta meg. A turizmus iparból a Delta- és a United légitársaságok teljesítettek remekül (8,1% ill. 14,8% a múlt héten).

Több kereskedőnkkel a hagyományos piacok is rendszeres téma a Discord szerverünkön. Csatlakozz és keresd a #hagyomanyos-piacok nevű csetszobát!

Az európai indexek is folytatták szárnyalásukat az elmúlt hónapban, beleértve a német DAX-ot (+19,73%), a brit FTSE 100-at (+7,50%) és a francia CAC 40-et (+17,09%).

A februári és márciusi, koronavírus járvány következtében begyűrűző részvénypiaci válság, az egyik leggyorsabb esést, majd ezután a leggyorsabb feléledést produkálta. Ez a válság egy szintén rekord hosszúságú, 1854 óta nem látott, 128 hónapos emelkedést zárt le. A gyors visszapattanáshoz az amerikai és európai, rekord méretű gazdasági mentőcsomagok is nagy mértékben hozzájárultak.

A Világbank jelentése szerint a világgazdaság így is 5,2%-al fog visszaesni ebben az évben a járvány következtében.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img