Megbüntették a felhasználók a Coinbase-t a kiesésért

spot_img

Akik egy kicsit is érdeklődnek a filmek világa iránt, azok bizonyára emlékeznek még a Fekete Hattyú című remekműre, melyben a borítóképünkön látható Natalie Portman alakította a központi karaktert, egy balerinát. Arra a kérdésre, hogy ez miként kapcsolódik a kriptopénzek világához, pontosabban a Coinbase pár napja fellépett kieséséhez, egyszerű a válasz, a szolgáltatás felhasználója -volt- Nassim Taleb, a filmmel azonos című, több millió példányban elkelt, tőzsdei kiszámíthatatlanság témájú könyv szerzője.

Nem Taleb könyve alapján született a film, azonban a filmművészet iránt érdeklődő olvasóink még akár hasonlóságot is felfedezhetnek a film története, és a pénzvilág lassú, de radikális átalakulása között.

Talebről fogunk még szólni, előtte azonban arról kell beszélnünk, hogy ahogy arról mi is beszámoltunk, miután ismét megütöttük pár napja a 10 000 dolláros, “lélektani” határt, sokan annak rendje és módja szerint eladni szerettek volna, azonban a Coinbase felhasználói közül ez nem mindenkinek sikerült, hiszen a megnövekedett forgalom hatására az oldal összeomlott.

Megütöttük a tízezret, össze is omlott a Coinbase

Mindez június elsején történt, ahogy a fenti beszámolóban is írtuk, ötszörös látogatottság, vagyis terhelés lépett fel, öt perc erejéig. Ez persze nem tűnhet soknak, mármint az az öt perc, úgy tűnik azonban ezt már nem bírta az oldal, ahogy a Coinbase PRO, és a mobil applikáció sem.

A szolgáltatás nem sokkal később helyreállt, azonban amikor el akarunk adni, hogy realizáljuk a nyereségünket, akkor akár “csak” tíz másodperc kiesés is igazán frusztráló lehet. Nem is maradt el a felhasználók “bosszúja”, vagy finomabb megfogalmazás szerint: természetes reakciója, hiszen mintegy 22 000 BTC-t utaltak ki az oldalról, felkészülvén egy következő bull run-ra, és a zavartalan eladás lehetőségére.

Ez az összeg több, mint amennyit elhelyeztek a platformon a kiutalás mellett döntő felhasználók, dollárban kifejezett értéke mintegy 214 000 000. 2017 júliusában átélt már az amerikai cég egy hasonló kiutalás “hullámot”, akkor 22 500 BTC-t helyeztek el máshova az érdeklődők, bár akkor még “csak” 2785 dollárnál jártunk, így az összesített érték sem volt több mint 63 millió dollár.

Visszatérve az említett könyv szerzőjére, Nassim Nicholas Taleb bár ezzel az alkotásával vált híressé, korábban traderként is dolgozott, igazán szerteágazó, és gazdag életet él. Libanoni származású, az USA-ban telepedett le, foglalkozott matematikával, esszéírással, a már említett tőzsdei kereskedéssel, kockázatelemzéssel is.

Taleb könyve hosszú hetekig volt a New York Times bestseller lista élén.

A matematikához, és a tőzsde világához kötődő munkája a valószínűségszámítás és a véletlenszerűség köré épült többek között, több egyetemen is volt professzor, illetve egy hedge fund vezetésével is foglalkozott. A Fekete Hattyú című könyvét kritikusok a második világháború óta megjelent tizenkét legfontosabb könyv egyikének nevezték.

A könyv mondanivalója nem az, hogy előre kell látnunk a “fekete hattyú” eseményeket, vagyis a teljesen váratlan, és nagy hatású történéseket, hanem az, hogy olyan “robosztus”, vagyis ellenálló rendszereket kell építenünk, amik képesek ellenállni, túlélni ilyen szituációkban, a szerző szerint a jelenlegi pénzügyi rendszereinkről ez nem mondható el.

A fenti tweet az írótól származik, ebben arról számol be, hogy bezárja a Coinbase regisztrációt, amit pár hónapja nyitott, azt is megtudhattuk, hogy neki válaszoltak, hiszen híres, ám az átlag felhasználót semmibe vették. Ahogy az előző, a Coinbase összeomlásáról szóló cikkünkkel, úgy ezzel sem az a célunk, hogy az amerikai cég ellen hangoljuk olvasóinkat, csupán tájékoztatunk a piac történéseiről.

A Coinbase megbízható, az ilyen -amúgy meglehetősen ritka- eseményektől eltekintve stabilan működik, kiszámíthatóan és precízen. Ha többet szeretnél tudni a kriptopénz váltókról- és tőzsdékről, akkor iratkozz fel az ingyenes KriptoSuli leckesorozatunkra, ha pedig már kereskedni szeretnél, akkor csatlakozz Discord csatornánkhoz, érdemes!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img