Nagyágyúkat igazolt a Libra, úgy tűnik teljesen legális útra tér

spot_img

Minden jel arra utal, hogy a Facebook által életre hívott Libra token nem fogja radikálisan felkavarni a globális pénzügyi szektort, helyette annak integráns része lesz, mint egy új fizetési szolgáltatás, ami minden szabályt betart.

A projekt pedig már a Facebook-tól is szeretne távolodni és erőteljesen hangsúlyozza, hogy a Libra Alapítvány hozza a döntéseket. De kezdjük az elején.

Áprilisban kukázták a Libra coin addigi terveit. A decentralizált, több eszközt, valutát és nyersanyagárat magában foglaló Libra token helyett egy hagyományos értelemben vett fizetési szolgáltatás irányába ment az Alapítvány. Világos lett, hogy dollárt, eurót és más valutákat fognak támogatni – ott, ahol erre engedélyeket szereznek, és a Libra token egy belső fizetőeszköz lesz a sok közül, valószínűleg egy stabilcoin.

Pálfordulás a Libránál: új irányt vesz a Facebook fizetőeszköze

Az Alapítvány az elmúlt időszakban több olyan prominens szakembert is igazolt, akik segíthetnek a szabályok betartásában a világ több országában. Ha ránézünk az ő pályájukra, akkor láhatjuk, hogy pont azokon a területeken dolgoztak, amiket gyakran kötnek össze a kriptopénzekkel és azok szabályozásával.

Elsőként Robert Werner érkezett, mint fő jogtanácsos, aki a Libra Alapítvány jogi csapatát fogja vezetni. Először bankárként tevékenykedett, majd hírnevét az Egyesült Államok pénzügyi ellenőrző hivatalainak vezetésével szerezte. Ő vezette a Külföldi Vagyonellenőrzési Kincstár Hivatalát (OFAC), ami így leírva unalmasan hangzik, de a szerepe rendkívül fontos volt, ugyanis ez a szervezet ellenőrizte az USA gazdasági szankcióinak végrehajtását. Továbbá igazgatói szerepet töltött be a FinCEN-ben, vagyis a Pénzügyi Bűncselekményekkel foglalkozó Hálózatban is.

Egy másik új szakember, a jogi ügyekért felelős igazgatói széket fogja betölteni az Alapítványnál. Sterling Daines hamarosan elhagyja a svájci Credit Suisse-t, hogy csatlakozzon a Librához. Ő is megjárta FinCEN-t, ahol konzulensként dolgozott. Emellett a Deloitte-nél volt bűnügyi elemző és a Goldman Sachs jogi osztályának vezetője.

A harmadik és egyben utolsó nagyágyú Stuart Levey, akinek egyből a vezérigazgatói tisztséget szánták az Alapítványnál. Levey korábban az amerikai pénzügyminisztérium alá tartozó Terrorizmus és Pénzügyi Hírszerző hivatalban szolgált igazgatóhelyettesként. A személyéhez kötik az Irán elleni szankciók stratégiájának kidolgozását és azok végrehajtását.

Mindegyik újonnan csatlakozó a szokásos közhelyek mellett a sajtónak arról nyilatkozott, hogy sokat fog dolgozni azon, hogy a Libra biztonságosan és a törvényi előírásoknak megfelelően működjön.

A Cointelegraph-nak küldött közleményében a Libra Alapítvány leszögeze, hogy világosan a közvélemény tudtára szeretnék adni, hogy nem a Facebook szerződtette az új munkatársakat, hanem az Alapítvány. A Facebook mindössze egy a 27 tag közül, akikkel közösen vezetik ezt a projektet.

A hírekre reagálva több szakértő megjegyezte, hogy a Libra pénze most már egyre inkább tűnik egy hagyományos fizetési szolgáltatásnak, mint kriptopénznek vagy stabilcoin-nak.

„A Libra 2.0 kitépte a méregfogát a projektnek, mégpedig pont annyira, hogy beleférjen a Pénzügyi Stabilitási Tanács stabilcoinokról szóló irányelveibe. Amint ezek az irányelvek életbe lépnek, a stabilcoinoknak teljesen decentralizáltaknak kell lenniük – ezt viszont a Facebook sosem fogadná el, vagy teljesen centralizáltnak – ekkor pedig a Libra nem lenne több mint egy sima hitelkártya.” – mondta Will Martino, a Kadena blokkláncfejlesztő cég CEO-ja a CoinTelegraph-nak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img