Miután kiderült, hogy gazdag, már nem sajnálták annyira a bitcoin hack áldozatát

spot_img

A hétvégén körbejárta a kriptós közösségi oldalakat annak a kanadai srácnak a megosztó története, akitől ellopták a 2013 óta gyűjtögetett bitcoinjait.

Eric Savics egy videót tett közzé, amiben elmesélte, hogy egy phishing scam áldozata lett. Éppen egy olyan eszközt szeretett volna kipróbálni, amivel növelni tudta volna a bitcoin tárcájának biztonságát, de figyelmetlen volt és a művelet során egy hackelt böngésző kiterjesztést telepített a gépére. Pillanatokkal azután, hogy beírta a jelszavait, mindent elloptak tőle.

https://twitter.com/ericsavics1/status/1271589769336598528

A felvétel szerint Eric éppen egy lakást szeretett volna venni és arra kérte az elkövetőt, hogy egy megadott bitcoin címre legalább egy keveset küldjön vissza a pénzéből, hogy ne kelljen mindent a nulláról újrakezdenie. Bár sok hackelésről szóló hír lát napvilágot, ezek csak ritkán köthetőek egy konkrét archoz. A történtek meghatották a közösséget, akik közel $7500 dollárnyi bitcoint utaltak az Eric által megadott BTC címre.

A biztonság fontosságáról és a közösségi összetartozásról szóló történet itt véget is érhetett volna, azonban néhány napvilágot látott részlet után többen is nemtetszésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Eric előadta a nagyhalált.

Kiderült, hogy a srác egy gazdag családból származik. Apja egy befektetési alapot vezet, borászata és több más üzleti vállalkozása is van, a neve pedig felbukkant a panamai offshore botrány (Panama Papers) kapcsán is, gyakorlatilag egy milliárdos. A megadott bitcoin címek alapján 12 BTC-t (~$110 000) loptak el Erictől, ami a kritikusai szerint egy ilyen anyagi háttérrel rendelkező család esetében korántsem egy egetrengető összeg. Annyira biztos nem, hogy az interneten kelljen könyörögnie a visszaszerzésükért. Volt aki azt is felrótta neki, hogy ha éppen el akarta költeni a coinjait, akkor miért várja, hogy bitcoinerként kezeljék, a végére pedig már többen is megkérdőjelezték, hogy egyáltalán tényleg sor került-e a hackelésre.

Ma reggel Eric végül egy újabb üzenetet tett közzé, amiben megköszönte a támogatást és megígérte, hogy minden adakozónak visszaküldi a bitcoinjait.

Az eset kapcsán az ismert Bitcoin szkeptikus közgazdász, Nouriel Roubini is megszólalt, aki szerint ez csak egy volt, a naponta ezrével megtörténő bitcoin átverések közül és továbbra is őgy véli, hogy kizárólag csak a hagyományos pénzintézetek képesek garantálni az emberek pénzének biztonságát.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img