Compound: 17%-os kamat a Tetherre

spot_img

Kereskedhetővé vált a Compound, a DeFi világ egyik vezető képviselőjének tokenje. A COMP 70 dolláros árfolyamon nyitott, majd rövid idő alatt 100 fölé emelkedett, a cikk írásának pillanatában viszont ismét a 70-es tartományban mozgott.

Akárcsak más decentralizált pénzügyi alkalmazások, a Compound működése is az Ethereum hálózatán futó okos szerződéseken alapul. Felhasználói az ezekben rögzített feltételeknek megfelelően tudnak hiteleket felvenni, vagy kölcsönöket kihelyezni. A platform többféle kriptopénzt is támogat, melyek letétbe helyezéséért különböző mértékű, az aktuális keresletnek és kínálatnak megfelelő kamatokat lehet szerezni.

A Compund a Maker után talán a legismertebb DeFi alkalmazás, ezért a COMP megjelenését fokozott érdeklődés előzte meg. A tokenekből összesen 10 millió darab létezik, amiből 46%-ot a tulajdonosok és korai befektetők között, 42%-ot pedig a felhasználók között fognak szétosztani, a maradék a platform működésével kapcsolatos kiadások fedezetére szolgál.

Ami a felhasználók részesedést illeti, a Compound felületén naponta 2880 COMP tokent fognak szétosztani. 1500-at a hitelezők, 1500-at a kölcsönöket felvevők kapnak meg. A tokenek tulajdonosai idővel a projekt jövőjét befolyásoló szavazásokon vehetnek majd részt, ahol a szavazó erőt a birtokolt tokenek száma fogja jelenteni, ugyanakkor aki nem akarja ezeket a végtelenségig tartogatni, akár el is adhatja őket.

A Compound által kínált kamatok (*A cikk megírása és publikálása között eltelt időben változott a kamatok mértéke. Amikor írtam még valóban 17% volt, de a screenshoton már 11.67% a helyes mutató. A korrekcióért köszönet zerodot-nak.)

Tekintettel a tokenek magas árfolyamára, ez a fajta jutalmazási mód jelenleg kivételesen magas megtérülést tesz lehetővé az oldal felhasználói számára. Az USDT tokenek letétbe helyezéséért kínált kamatok az elmúlt órákban 14-18% között ingadoztak, ami 2 – 2.5-szerese a más DeFi oldalak által kínáltaknak. A rendkívüli ajánlatot sokan igyekeznek kihasználni, a tokenek szétosztását követő órákban mintegy 40 millió dollárnyi friss tőkét kötöttek le a Compundon.

A Compund piaci részesedése jelenleg 700 millió dollár körül alakul, amivel már megelőzte a nagy öreg Maker-t, ami jelenleg csak 500 milliót ér. Ezzel véleményem szerint jelenleg túlértékeltnek is tekinthető, hiszen a Maker-en nagyjából éppen ennyi, vagyis 500 millió dollár értékű kriptopénzt tárolnak lekötve, szemben a Compund 177 milliójával.

A COMP egyelőre még csak az Uniswapen érhető el, de befektetőik között ott volt a Coinbase befektetési alapja is, így elég nagy a valószínűsége, hogy előbb-utóbb meg fognak jelenni a bróker kínálatában. Ha érdeklődtök az ehhez hasonló hitelező platformok iránt, nézzetek szét a hazai Inlock oldalán is, ahol évente akár 4%-ot is meghaladó kamatot szerezhettek a bitcoin és 3%-ot az ethereum letéteitekre.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img