Nemsokára a bitcoin is kitörhet a karanténból

spot_img

A bitcoin már több, mint egy hónapja a 8500 – 10 000 dollár közötti sávban mozog, az édes semmittevés azonban napokon belül véget érhet.

Jövő hét pénteken rekordnak számító, ~100 000 BTC-nek megfelelő értékű bitcoin opciós szerződés fog érvényesülni. A fix határidejű, nagy összegben kötött ügyletek lejáratának több kimenetele is lehet. Ilyenkor egyrészt könnyű megszorongatni azokat a piaci szereplőket, akik éppen a nyereség/veszteség határán ingadoznak, másrészt az opciók lejártával egy “új kör kezdődik”, vagyis ha valakinek most éppen az állna az érdekében, hogy a bitcoin árfolyama a jelenlegi árfolyam sávban tartózkodjon, akkor a lejárattal ez már értelmét veszítené.

Lejáró opciós szerződések (ezer BTC)

A kint lévő opciók közül különösen érdekesek, a jelenleg egyetlen intézményes bitcoin kereskedést lehetővé tevő chicagói tőzsdén (CME) kötött ügyletek. Ezek tekintélyes része csak 11 000 dollár feletti árfolyamon érne pénzbe, ami a jelenleg 9400 dollár körűl járó BTC számára egy elég jelentős ugrást jelentene.

A legnagyobb bitcoin opciós tőzsdének számító Deribiten, ahol a most lejáró szerződések mintegy 50%-át kötötték, nagyjából egyenlő arányban vannak azok, akik jövő hét pénteken a 9500 alatt és fölött záró árfolyamokkal érhetnének el nyereséget.

Az áprilisi tréfa (klikk a nagyobb képért)

Nagyobb mennyiségű bitcoin opció lejáratára utoljára április 24-én volt példa. Az akkori “csomag” mérete nagyjából a negyede volt a mostaninak. Több hetes oldalazást követően, néhány órával a szerződések lejárta előtt, április 23-án délután kilőtt a bitcoin árfolyama, amivel sikerült áttörnie egy fontos ellenállási szintet is. Ez néhány nappal később egy további, 20%-ot meghaladó növekedést tett lehetővé. Érdekesség, hogy az akkor készített Skew screenshoton már látszott, hogy a júniusi lejárattal kötött opciók összege meg fogja haladni az áprilisi szerződésekét.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img