Úgy tűnik virágboltot nyitott a Binance

spot_img

De csak úgy tűnik, történt ugyanis, hogy egy ausztrál virágárus bő 11 hónappal azután, hogy a népszerű kriptopénztőzsde, a Binance bejegyeztette a kontinensnyi országban, amit brandje kapcsán be kellett, virágboltot üzemeltet a binance.com.au domain alatt, az ilyen típusú vitás ügyekkel foglalkozó szervezet neki adott igazat.

A WIPO (World Intellectual Property Organization) megfogalmazása szerint “nem szolgálna semmilyen jó ügyet”, ha a Binance-nek, mármint a kriptopénztőzsdének ítélnék a domaint, ezáltal elvéve a Binancé (figyeljük meg a szó végi ékezetet) névre keresztelt, szebbnél szebb növények értékesítésével foglalkozó cégtől.

A Cointelegraph beszámolója alapján felkerestük a kérdéses websiteot, bár a kriptopénzek világában “edződött” szemnek valóban furcsán hat, úgy látszik nincs mit tenni, a binance.com.au címen ez fogad minket:

Binance, vagyis Binancé, a virágbolt

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a brand nevek, ezek szerint domain nevek vitájával is foglalkozó szervezet kötelességtudóan, ahogy azt az egyetemes jog általában tenni szokta a “kicsinek” ítélt, sietve hozzá kell tennünk, hogy a népszerű tőzsdének is van igazsága, nem is kevés. Tekintsük át az időbeliségét a vitának:

  • A Binance levédeti brand nevét Ausztráliában: 2018 november 21.
  • A Binancé megvásárolja a binance.com.au domain nevet: 2019 október 27.

De a történetnek ezzel még távolról sincs vége, ugyanis kiderült, hogy a Binancé mögött álló “vállalkozó”, egy bizonyos Nawodycz nevezetű úriember, akinek a keresztnevét -egyelőre- nem találtuk meg nem csupán a muskátlik, hortenziák és a virágkötés művészete iránt érdeklődik, hanem üzemeltet egy online marketing céget is, mindezeken túl “blokklánc tőzsde kutató” minőségben is dolgozik.

Az eset híre körbejárta a bolygót, Oroszországtól kezdve Kínán át, angolszász területeken, és mint láthatjátok, nálunk is hír lett belőle.

Hogy a fenti eset, a Binance számára fontos domain név foglalása, és az úr másik érdekeltsége, foglalkozása között a puszta / vak / sem embert, sem Istent nem ismerő véletlen műve-e, mármint az összefüggés, azt mindenki döntse el maga. Külön pikantériája az ügynek, hogy Nawodycz azt állította, hogy a Binancé jelentése franciából fordítva annyit tesz, hogy “párosított virágok”, azonban még a domain kérdésében neki igazat adó szervezet, a WIPO is kiemelte, hogy ez egyszerűen nem igaz, bár tény, hogy a Google translate (!) igazolja az állítást.

Hiába, aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet!

Ha mindez nem lenne elég, akkor azt is hozzá kell tennünk, hogy a WIPO munkatársai azt is észrevették, hogy az oldalon használt virágfotók eBay és Etsy felhasználóktól származnak, aki összerakta a “virágárus oldalt”, az egyszerűen letöltött pár képet. Ha mindez még mindig nem lenne elég, akkor azt is hozzá kell tennünk egyfajta cseresznyeként a tortára tett hab gyanánt, hogy az egész oldal egy phishing, vagyis adathalász kísérlet.

Élelmes vállálkozónak több lábon kell állnia, ezt is régóta tudjuk!

Nem példa nélküli a fontos, legalábbis valakinek sokat érő domainek foglalása, 2015-ben, egy tisztázatlan technikai probléma folytán egy korábbi Google alkalmazott meg tudta venni a google.com domaint, de csak pár percre érezhette magát milliárdosnak, a bejegyző cég visszavonta az eladást.

Hazai példák is akadtak, Straub Elek, a Matáv-Origo-Axelero, kissé nehezen áttekinthető cégtörténetre való visszaemlékezések során egyszer arról beszélt, hogy szemfüles hölgy lefoglalta az origo.hu domaint, hatalmas összeget követelve, miután tudomására jutott, hogy egy bizonyos üzleti körnek szüksége van rá. Ki is fizették amit kért, majd megpróbálta ugyanezt más, szintén fontosnak vélt domainekkel, akkor azonban már nem járt sikerrel.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img