Soros üzlettársa szerint a kormányzat ki fogja végezni a kriptopénzeket

spot_img

Amióta világ a világ, és főleg amióta léteznek kriptopénzek, azóta annyi vélemény van a jövőt illetően, ahány véleményformáló, mindenki gondol valamit, ki vakon hisz a százezres, sőt, akár egymillió dolláros BTC árfolyamban, ki úgy gondolja, hogy ennek az egésznek semmi értelme. Fontos kérdés persze, hogy honnan érkezik az adott vélemény, minél felkészültebb az illető, annál inkább figyelemre méltó amit mond, legyen az akár negatív, akár pozitív.

Ma egy -nagyon- fontos helyről érkező, -nagyon- negatív véleményről kell beszámolnunk.

A Soros György által létrehozott Quantum Fund társalapítója, Jim Rogers nemrég arról beszélt a Forbes beszámolója szerint, hogy a kormányzatok kénytelenek lesznek “eliminálni” a bitcoint, és általában a kriptopénzeket, a legendás befektető szerint nem engedhetik majd meg a túlélésüket a kormányok, hiszen nem állnak majd a befolyásuk alatt.

Éppen ezért úgy látja, hogy a bitcoin ára a nullához tart.

Megfogalmazása szerint amikor már nem “szerencsejáték” lesz ez az egész, hanem “valódi pénzzé” válnak, akkor fog lecsapni az állam, azonban mielőtt továbbmennénk Rogers gondolatainak bemutatásában, először tekintsük át, hogy pontosan kiről is van szó.

Baltimoreban született, 1942-ben, a Yale egyetemen szerezte első diplomáját 1964-ben, történészként végzett. Két évvel később filozófia, politikatudomány, és közgazdaságtan BA papírokat is kapott, ezeket már az Oxford állította ki számára. Már ebben az évben elkezdett a Wall Streeten dolgozni, itt találkozott először részvényekkel és kötvényekkel.

Ám az üzleti karrierje ideiglenesen megszakadt, hiszen besorozták, részt kellett vennie a vietnami háborúban, két év szolgálat után azonban visszatérhetett, hogy folytassa alig elindult karrierjét, majd 1970-ben csatlakozott az Arnhold és S. Bleichroder néven ismert befektetési bankhoz, ahol találkozott Soros Györggyel.

1973-ban Soros és Rogers közösen kiléptek, hogy létrehozzák a Quantum Fundot, a mára legendássá vált befektetési társaságot.

1970 és 1980 között a portfóliójuk 4200%-al gyarapodott, míg az S&P 47%-ot hozott ugyanezen időszak alatt, ez volt az első valóban globális befektetési alap. 1980-ban Rogers visszavonult, azóta motorral járja a világot, illetve vendégprofesszor a Columbia Business Schoolban, eddig állítólag több mint 160 000 kilométert tett meg, ezzel bekerülve a Guinness rekordok könyvébe is.

Majd 1999 és 2002 között újabb óriási túrára vállalkozott, a feleségével 245 000 kilométert tettek meg, Izlandról indultak, New Yorkba érkezetek vissza, több mint 116 országot érintve, ekkor azonban már nem motorral, hanem egy egyedi építésű Mercedessel.

2007-ben Szingapúrba költözött, miután 16 millió dollárért eladta New York-i házát, elmondása szerint a lehető legjobb befektetési lehetőségek Ázsiában vannak, akinek volt esze 1807-ben, az Londonba költözött, akinek volt esze 1907-ben, az New Yorkba költözött, akinek van esze -vagyis volt esze- 2007-ben, az Ázsiába költözik. A lányai folyékonyan beszélik a mandarin nyelvet, hogy felkészüljenek a jövőre.

Az évtizedek során számos TV szereplést vállalt, az USA-ban jól ismert médiaszemélyiség vált belőle. De most térjünk vissza arra, hogy mit gondol a kriptopénzekről, az eredeti nyilatkozatot nem a Forbesnak, hanem a japán AERAdot nevű magazinnak tette, a Forbes elismeri, hogy a Google translate segítségével fordították az anyagot, szerintünk ennek megfelelően kissé bizonytalan a hitelessége, de fogadjuk el, hogy a kollégák tudják mit csinálnak.

Rogers szerint a kormányzatok amúgy “szeretik az elektronikus pénzeket”, hiszen lehetőséget ad a további kontrollra, és az állampolgárok megfigyelésére, azonban az olyan elektronikus pénzek, amik “nem állnak a befolyásuk alatt” nem kedvesek számukra.

“A kormányzatok mindent akarnak tudni. A kontrollálható elektronikus pénz megmarad, a virtuális valuták, amik túlmutatnak a kormányzati ellenőrzésen el lesznek törölve.” -Rogers

Azt is hozzátette, hogy a kormányzatnak van valamije, amivel azok, akik virtuális valutákkal foglalkoznak nem rendelkeznek, ez pedig:

“…lőfegyver.”

Kissé drasztikus, talán némiképp felületes, elnagyolt kijelentések, főleg annak fényében, hogy mint kiderült, a bitcoin még mindig nem korrelál a mainstream eszközökkel, ennek ellenére be kell látnunk, hogy a kormányzatoknak valóban sok eszköz áll rendelkezésére, amivel valóban árthatnak a kriptopénzek piacának.

Nagy kérdés az is, hogy Rogers mennyire ismeri, érti a blokklánc technológia működését, ennek ugyanis nagy jelentősége van abban, hogy a gyakorlatban valóban árthat-e az állam egy kriptopénznek. Azt, hogy mennyire hitelesek, és főként mennyire megalapozottak Rogers “intelmei”, mindenki ítélje meg maga, mi bevalljuk férfiasan, hogy tipikusan “nagyobb a füstje, mint a lángja” típusú hírként éltük ezt meg, pedig nagy lelkesedéssel fogtunk bele a feldolgozásába.

Ennek ellenére kétségtelen, hogy Rogers egy sokat látott, még többet tapasztalt, hihetetlenül sikeres befektető, aki sok milliárd dollárnyi tőke megmozgatásában, a Bank of England “bedöntésével”, az ázsiai piacok jelentős “megrázásával” igazán komoly, szó szerint globális jelenlétet ért el aktív évei során, ha van valaki, aki igazán jól érti a pénzvilág, és a kormányzatok kapcsolatát, akkor az ő.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img