Bloomberg: Azért mehet fel a bitcoin ára, amiért az aranyé is fel fog

spot_img

Amióta létezik bitcoin, azóta tengernyi helyen, számos párhuzamot állítottak az arany, és Satoshi alkotása között, nem véletlenül. Most a Bloomberg merült el egy kicsit jobban a kérdéskörben, arra jutottak, hogy ha felmegy az arany ára – márpedig fel fog -, akkor a bitcoin árfolyama is felívelhet, méghozzá nagyon hasonló, sőt, azonos okokból.

A JPMorgan, a Goldman Sachs, és a Morgan Stanley is arra számítanak, hogy 2021-re felmegy az arany ára, a Bloomberg kutatása azt jósolja, hogy ezzel párhuzamosan, pontosabban éppen ezért a bitcoin ára is felmegy, hiszen ugyanazok a motivációk, és piaci jelenségek állnak majd a háttérben.

Nem elég, hogy ugyanazok a hatások érik majd a kriptopénzt, mivel annak mennyisége “végesebb”, ha úgy tetszik “korlátozottabb”, ezért ezek a tényezők erőteljesebb hatással is lehetnek rá. A Forbes összefoglalójában bemutatja az arany és a bitcoin (együttes) mozgását az elmúlt év során, érdemes egy pillantást vetnünk rá:

Három tényező határozza meg az arany iránti keresletet:

  • A dollár értékvesztése.
  • A gazdasági bizonytalanságok.
  • A fizikai arany iránti érdeklődés.

A Goldman Sachs elemzői szerint akár a kétezer dolláros unciánkénti árat is elérheti az arany, a Morgan Stanley szerint ha a dollár értékvesztése folytatódik, akkor az arany felvétele a befektetési portfóliókba növekedni fog. Az összefoglalókból az is kiderül, hogy történelmi tanulság, hogy a gazdasági helyreállás korai stádiumában mindig megnő a kereslet az aranyra, meglátjuk, hogy ez most is így lesz-e.

Az biztos, hogy sok a bizonytalanság a különböző piacokon, és általában a gazdaságban, nagy kérdés, hogy meddig tart, és mennyire lesz sikeres a helyreállítási folyamat. A legfontosabb “erő”, ami ilyenkor megjelenik, az a recessziótól való félelem, ez szintén olyasmi, ami előtérbe helyezi az aranyat, mint befektetési lehetőséget.

Ráadásul a járvány második hullámától való félelem, a magas munkanélküliség, és a vállalkozások csökkenő produktivitása mind-mind tovább szítják a gazdasági bizonytalanságot, ez pedig kedvez az aranynak, mint “klasszikus” menekülési eszköznek. Van egy másik, szintén fontos hatás, ami az arany, pontosabban a fizikai arany iránti keresletet növeli, ez pedig az ipari felhasználás, az ellátási láncok ugyanis sok helyen fel- és megbomlottak a járvány következtében.

Hiánycikké válhat a fizikai arany, persze amíg a termelés nem áll helyre, addig az iránta mutatkozó kereslet sem fog, ennek ellenére fogadjuk az elemzők véleményét, miszerint az ipari felhasználás is egy olyan tényező, ami növeli a keresletet. Az emberek a gazdasági “turbulenciák” idején aranyérméket, aranyrudakat is szívesen vásárolnak és halmoznak, ez is egy kapcsolódó, a trendet erősítő hatás.

Az intézményi befektetők “eleve” felfedezték már maguknak a bitcoint, ahogy arról mi is többször beszámoltunk, egyre többen, egyre többet vesznek a kriptopénzből. Azonban most, hogy azt látják, hogy egyre erősebben korrelál az arany, és a bitcoin mozgása, még több tőkét tehetnek a kriptopénzbe, hiszen számukra “megnyugtató”, legalábbis biztonság érzetet ad az összefüggés.

Ha többet szeretnél tudni a kriptopénzek, és a piac egészének működéséről, iratkozz fel az ingyenes KriptoSuli leckesorozatunkra, ne maradj le semmiről, értsd a piac logikáját! Ha pedig már kereskednél, akkor csatlakozz Discord csatornánkhoz, ahol rendszeresen várunk tanácsokkal!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img