A Bitcoin náci, az Ethereum zsidó

spot_img

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin egy második világháborús analógiával vont párhuzamot a Bitcoin és az Ethereum közössége között. Hogy megértsük mi vezetett ehhez, egy kicsit messziről kell elindulnunk.

Az emojik az okostelefonok korának kedvelt kommunikációs eszközei. A különböző hangulatokat, helyszíneket és cselekményeket ábrázoló kis rajzocskák rendkívül kifejezőek tudnak lenni, amire a világ legnagyobb márkáinak reklámszakemberei is rájöttek.

A nemzetközi kriptós közösség legfőbb kommunikációs csatornájának számító Twitteren például már régóta divat, az úgynevezett hashflag-ek használata. A #hashtagektől eltérő módon, a hashflag-ek nem szavakból, hanem a márkákra jellemző emojikból álló cimkék.. A világ legnagyobb vállalatai dollármilliókat is hajlandóak kifizetni azért, hogy néhány hétig automatikusan megjelenjen egy őket jelképezző kicsi ikon, ha valaki megemlíti a nevüket a közösségi oldalon.

Egy Coca-Cola hashflag

A Twitter időnként önmagától, ingyen is hozzárendel egyes eseményekhez ilyen a grafikus elemeket, például a világbajnokság ideje alatt, a résztvevő országok neveinek beírásakor egy kis zászlócska jelent meg automatikusan az üzenetekben.

Olykor az is megesik, hogy a közösségi oldal így fejezi ki szolidaritását a számára fontos társadalmi mozgalmak mellett.

Nemrégiben a Bitcoin is saját hashflag-et kapott, amit a közösségi oldal szintén ingyen tett elérhetővé. Ezt alighanem a Twitter Bitcoin iránt elkötelezett igazgatójának, Jack Dorsey-nak köszönhettük.

Az elmúlt héten két másik kriptós projekt, a Binance és a Tron is saját (de alighanem fizetett) hashflag-et kapott. Az utóbbi volt az, ami Vitalik Buterinnél kivághatta a biztosítékot, történt ugyanis, hogy a kriptós twitter egy ismert szereplője viccből az alábbi üzenettel utalt rá, hogy a már sokak által igazi shitcoinnak tartott Tronnak is van saját hasflahgje, de az Ethereumnak még nincs.

Vitalik Buterinnek az elevenébe vághatott a fricska, ugyanis egy tanulmány részletével reagált a fenti heccre. (A beágyazott üzenet nem jeleníti meg a hasflaget.)

Az írás többek között a nácik zsidókhoz és japán szövetségeseikhez való viszonyát taglalja:

“A nácik nagyon hasonlóak voltak a német zsidókhoz. Ugyanúgy néztek ki, ugyanazt a nyelvet beszélték és ugyanabban a kultúrában nőttek fel. A nácik semmiben sem hasonlítottak a japánokhoz. Különböző volt a nyelvük, a külsejük és a kultúrájuk is. A nácik ennek ellenére egész jól kijöttek a japánokkal […] miközben minden konflikust felvállaltak a német zsidókkal, akikről sokszor csak akkor derült ki a származásuk, miután valahonnan előkaparták a nagyszüleik anyakönyvi kivonatát.”

Egy későbbi üzenetében Vitalik még az alábiakkal egészítette ki az üzenetét:

“Bármilyen szempontból nézzük is, a Bitcoin hívők mindegy milyen hibát rónak fel az Ethereum számára, a Tronra az 10x annyira igaz lenne. Mégis gyakran az Ethereumot ábrázolják ősellenségként, a Tron meg az őrült nagybácsi, akivel menő dolog barátkozni.”

A fentiek alapján tehát Vitalik úgy vélheti, hogy a bitcoinerek a nácik, akik egész jól elvannak a “japán” Tronnal, miközben a “zsidók”, tehát az Ethereum ellen áskálódnak. Hozzászólásaira elég sok komment érkezett. Ezek többsége a világháborús hasonlatát túlzónak találta, és voltak akik képmutatónak is nevezték, miután előrángatták azokat a régi üzeneteit, amelyekben a Bitcoin Cash forkját éltette a Bitcoinnal szemben.

“A Bitcoin Cash számomra egy hiteles vetélytárs, ami felvehetné a Bitcoin nevet […]”

Annak ellenére, hogy időnként  összezördül a Bitcoin maximalistákkal, Vitalik Buterinnek fontos szerepe volt a Bitcoin korai éveiben. 2011-ben tagja volt az egyik első Bitcoinra specializálódó híroldal, a Bitcoin Magazine alapítóinak és eleinte még az Ethereumot is a Bitcoin blokkláncán szerette volna létrehozni. Ezek azok a közös gyökerek, amik alapján eszébe juthattak nácikra és a német zsidókra utaló hasonlatok.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img