Már látszik a felezés hatása

spot_img

A forgalomban lévő mennyiségen legalábbis mindenképp. Ennek megfelelően most erről szólunk, ez természetesen nem jelentheti azt, hogy ne kerülne szóba a sokakat foglalkoztató árfolyam kérdése is. Ahogy arról mi is többször beszámoltunk, nemrég elérkeztünk a Bitcoin történetének harmadik felezéséhez, vagyis ahhoz az eseményhez, mely során, pontosabban mi után felére csökken az úgynevezett blokkjutalom, a bányászoknak egy-egy blokk ellenében adott ellentételezés.

Az alábbi ábra remekül összefoglalja a felezések eddigi történetét, jól látszik, hogy 50 BTC jutalomról indult a rendszer 2009-ben, 2012-ben ez 25-re változott, 2016-ban 12,5-re, idén május tizenegyedikén pedig lementünk 6,25-re. Arról is sokat beszéltünk, hogy a véges, mindösszesen 21 millió darabból álló teljes készlet mellett ez a metódus is fontos eszköze az infláció elkerülésének, a teljes folyamat nagyjából az évszázad végén, vagy a következő első felében zárul, addigra lesz kibányászva az összes bitcoin.

A fenti ábrán érdemes megnéznünk a két felezés között megjelenő új bitcoin mennyiséget, jól látszik, hogy ebben is -értelemszerűen- csökkenő trendről van szó:

  • 2009-2012 között 10 500 000 BTC került a piacra
  • 2012-2016 között 5 250 000 BTC került a piacra
  • 2016-2020 között 2 625 000 BTC került a piacra
  • 2020-2024 között 1 312 500 BTC fog a piacra kerülni

De most fókuszáljunk arra, hogy az idei felezésnek vajon van-e már látható hatása, a helyzet az, hogy van, elég ránéznünk az alábbi, következő ábrára, ami a készlet alakulását mutatja be, jól látszik, hogy májusban “megtörik” a grafikon felívelése, a kibocsátás csökken, ennek megfelelően a piacra kerülő mennyiség üteme is lassult:

Térjünk rá az árfolyamra, sokan azért várták áhítattal az idei felezést, mert abban reménykedtek, hogy az árfolyam hatalmasat fog majd ugrani, ez -még- azonban nem történt meg. Nem is történhetett volna meg, hiszen a korábbi tapasztalatok sem azt mutatták, hogy azonnal, automatikusan megjelenik egy óriási ugrás, sokkal inkább elnyújtott, akár egy évvel később jelentkező hatásról van szó.

Elég megnéznünk a Coindesk remek ábráját, ami a felezés előtti-utáni árfolyamokat külön jelöli, jól látszik, hogy mi volt a piaci helyzet egy-egy évvel a felezések előtt, illetve egy-egy évvel a felezések után:

Eddig minden felezés után növekedett az árfolyam, azonban késleltetett, elhúzódó hatásról van szó, amit ráadásul nem könnyű szétválasztani, pontosabban “leválasztani” az egyéb tényezőkről, amik emelik a kriptopénz értékét. Meglátjuk mit hoz az idei felezés, azt nincs okunk feltételezni, hogy -természetes korrekciók sokaságával tarkítva- ne folytatódna a felfelé ívelő trend a következő hónapok során.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img