5700 felett a kriptopénzek száma, de vajon mennyinek van értelme?

spot_img

Amióta létezik a kriptopénzek piaca, gyakori, vissza-visszatérő kritika, miszerint nevetséges az, hogy az ENSZ nyilvántartása szerint 180 fiat pénz létezik, ezzel szemben már közel hatezer, egészen pontosan 5709 kriptopénz jelent már meg, ráadásul a számuk továbbra is növekszik.

Ez az adat a többé-kevésbé a terület etalonjaként elfogadott CoinMarketCap-ről származik, akik az elmúlt években végigkísérték a piac fejlődését, azok szinte hónapról-hónapra láthatták a darabszám ütemes növekedését.

Más kérdés, hogy ennek a közel hatezer projektnek a bő nyolcvan, egyesek szerint kilencven százaléka teljesen értelmetlen és életképtelen, sőt, olyanok is vannak, akik szerint legfeljebb ötven projekt van, aminek van némi jelentősége, értelme, az összes többi “kuka”.

Az nyilvánvaló, hogy tengernyi értelmetlen próbálkozás van ezen a piacon, azt illetően azonban mi is kissé tanácstalanok vagyunk, hogy vajon hány életképes, valódi “termékkel”, szolgáltatással, felkészült csapattal, mindennek megfelelően -legalább némi- életképességgel bíró projekt van ezen a területen.

A kérdés eldöntéséhez olvasóinkhoz fordulunk, kérlek mondjátok el egy komment formájában, hogy szerintetek hány “értelmes” projekt van a piacon, természetesen igyekszünk definiálni, hogy mit is értünk értelmes alatt:

  • Adott egy csapat, ami fő, de legalább félállásban foglalkozik az adott coinnal, tokennel, ezt ellenőrizni nehéz, benyomásainkra kell hagyatkoznunk.
  • A lehető “legegyedibb” az adott projekt, lehetőség szerint első volt abban, amit céloz, vagy jobban teljesít, mint az a projekt, amelyik első volt a célpiacán.
  • A fejlesztés folyamatos, láthatunk feljegyzéseket arról, hogy mikor, és pontosan mit valósítottak meg a projekt programozói.
  • A közösségi média felületeiket lehetőleg rendszeresen, legalább hetente-kéthetente, legrosszabb esetben havonta egyszer frissítik.
  • Az elfogadóhelyek, specifikus célok esetén a partnerek száma növekszik, ez jól látható, dokumentált is.
  • Az árfolyama mutat “mozgást” legalább az elmúlt három hét során.
  • A use-case értelmes, könnyen és jól levezethető, magyarázható.
  • Előbbivel összefüggésben: józan ésszel belátható, hogy miért van piaca az adott projektnek.
  • Előbbiekkel szoros összefüggésben: a projekt megold valamilyen problémát, valamit könnyebbé, olcsóbbá, hatékonyabbá, vagy gyorsabbá tesz.

Elég, ha egy számot írsz, amivel kifejezed, hogy szerinted hány értelmes projekt van, de ha külön ki is fejted, hogy szerinted mely kriptopénzekre gondolsz, azt külön megköszönjük!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img