Akár ötszörös különbség is lehet a kriptotőzsdék által levont jutalékok között

spot_img

A kripto tőzsdék által beszedett jutalékokról készített összehasonlító elemzést a piaci trendek kutatásával foglalkozó Arcane Research. Ennek legfőbb megállapításai a következők voltak:

  • A Coinbase és a Bitstamp kiemelkedően magas díjakat számol fel a kereskedésért. Míg más tőzsdék csökkentették, vagy legalább változatlanul hagyták a jutalékaik mértékét, ők megemelték azokat.
  • Általában minél nagyobb forgalmat bonyolít egy tőzsde, annál kevesebb jutalékot von le a kereskedőktől.
  • A jutaléknál lehetnek fontosabb szempontok is. Van olyan tőzsde, ami fizetne is a kereskedőknek, hogy ott tradeljenek, de mégsem tud új felhasználókat szerezni.

Az elemzés során a Maker és Taker díjszabást is külön elemezték.

  • A Maker, vagyis a limites ügyletek használatával a kereskedők segítik a tőzsdék működését, mert ezek a megbízások megjelennek az order book-okban és növelik az adott oldal likviditását. Vannak olyan váltók, amik ezt honorálják és alacsonyabb jutalékot számolnak fel, ha valaki limites megbízásokat használ.
  • A Taker, vagyis az aktuális piaci (market) áron végrehajtott ügyletek csökkentik az order book-ok likviditását, amiért egyes oldalak felárat számolnak fel.

A tőzsdék számára kiemelten fontos feladat, hogy megtalálják a megfelelő egyensúlyt a Maker / Taker díjszabás kialakítása között. Minden egyes trade végrehajtásához egy Maker és egy Taker ügyletre van szükség. Ha az egyik félnek túl sok kedvezményt biztosítanak, a másik elpártolhat tőlük, ami felboríthatja a váltón kialakult egyensúlyt.

A tőzsdék által levont jutalékok (%)

A Coinbase és a Bitstamp 5x akkora jutalékot számol fel a piaci árakon végrehajtott ügyletekért, mint egyes vetélytársaik. Habár ennek a különbségnek egy része betudható lehet a szabályozott működés által okozott többletkiadásoknak, a felhasználóknak is érdemes odafigyelniük, hogy ne hagyják magukat kihasználni és fair díjszabással dolgozó tőzsdéket válasszanak maguknak.

Amiért egyes kereskedők mégis hajlandóak lehetnek kifizetni ezeket a prémiumokat:

  • Bizonyított tapasztalat: a magas díjakat felszámoló oldalak többnyire sok éves múltra tekintenek vissza.
  • Szabályozott háttér: főleg a hivatásos, vagy intézményes ügyfelek számára lehet fontos, hogy törvényi garanciákkal garantálják a pénzük biztonságát.
  • Likviditás: ezek az oldalak sok olyan piaci szereplővel (pl.: bányászokkal, OTC kereskedőkkel) tarthatnak fenn kapcsolatot, akik a legnagyobb megbízásokat is képesek lehetnek az aktuális árfolyamon teljesíteni.

Díjszabás változása (%) az elmúlt évben

Az elmúlt egy év során a Coinbase és a Bitstamp is növelte a kereskedési ügyletek végrehajtásáért felszámolt jutalékait. A legtöbb esetben ezek a díjak a duplájukra emelkedtek, de a Coinbase egy ügylettípusnál több, mint háromszoros emelést hajtott végre.

A legnagyobb csökkentésnek a Gemini felhasználói örülhettek, ami a korábbi csillagászati 1%-os díjszabását csökkentette 0.25 – 0.35%-ra. Érdemes kiemelni még az itBitet is. A szabályozott amerikai váltó a spot tőzsdék között egyedüliként hajlandó fizetni azért (0.03%-ot), hogy a kereskedők limites megbízásokat helyezzenek el a platformján. Hasonló megoldással több derivatíva tőzsdén (pl.: a Bitmex-en) is találkozhattunk már, ahol sokan ki is használják az ebben rejlő lehetőségeket, az itBit azonban egyelőre még ezzel a mankóval sem tudott magának komolyabb felhasználóbázist kialakítani.

A fenti képen a nagyobb kereskedési volumenek mellett érvényesíthető kedvezményeket tüntették fel. Ezen jól kivehető, hogy legtöbbször a főleg kis összegben kereskedő hobbistáknak kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk. A nagyobb volumenben trade-elők sokkal árérzékenyebbek és ők gyorsan ott is hagyják azokat a váltókat, amelyek nem biztosítanak számukra engedményeket. Mivel mindenki igyekszik a nagyhalak kedvében járni, néhány millió dolláros havi forgalom felett már szinte észrevehetetlenné válnak a tőzsdék közötti különbségek. Ezen a szinten már az egyébként rendkívül drága Coinbase és Bitstamp is versenyképekesnek számítanak.

A hagyományos tőzsdei piacokon egyre inkább elterjedőben vannak a teljesen ingyenes, jutalékmentes kereskedést lehetővé tevő szolgáltatók, ezért elképzelhető, hogy idővel a kriptopiacok is erre a modellre fognak áttérni. Az ingyenes kereskedést lehetővé tevő tőzsdék vagy a felhasználók által hozzájuk befizetett pénzek kamataiból élnek (ezeket alacsony kockázatú kamatozó kötvények formájában helyezik letétbe), vagy nagyobb kereskedő cégek számára értékesítik tovább a náluk végrehajtott ügyletekkel kapcsolatos forgalmi adatokat.

Az Arcane felmérése szerint jelenleg a Binance számítja fel a legkevesebb kereskedési jutalékot. Az alap esetben 0.1%-os díjszabás további 25%-kal, 0.075%-kal csökkenthető, ha valaki rendelkezik a tőzsde saját kripotpénzével, a BNB tokennel. Mindemellé további 20%-os kedvezményre lehettek jogosultak, ha rajtunk keresztül regisztráltok a tőzsdére. Ebben az esetben minden tőletek levont jutalék 20%-át automatikusan visszautalja nektek a Binance. A jóváírásra óránként egyszer kerül sor.

Binance: elérhetőek a SEPA (EUR) és a Faster Payments (GBP) tranzakciók

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img