Az Ethereum kissé lemaradt a DeFi tokenek mögött

spot_img

A három évvel ezelőtti ICO láz ~10 dollárról közel 1500 dollárig növelte az Ethereum árfolyamát. Az ICO-kban való részvételhez szükség volt az Ethereumra, mostanra viszont mintha kissé alábbhagyott volna a kereslet a tokenek iránt.

Az Ethereumon futó alkalmazások közül jelenleg a DeFi appok számítanak a legnépszerűbbnek. A szektor legtöbb képviselője megduplázta az értékét az elmúlt hetek, hónapok során. Az FTX-en júniusban bevezetett DeFi Index tagjainak árfolyama például így alakult.

DeFi tokenek értéke június 19-én és most

Az ezeken a hitelező és kereskedő oldalakon letétbe helyezett pénz értéke mára meghaladta a kétmilliárd dollárt. Ahhoz, hogy valaki használni tudja ezeket, ethereumra van szüksége, hogy ki tudja fizetni a tranzakciók végrehajtásához szükséges költségeket.

Mi az az Ethereum Gas?

Adott tehát a kérdés, hogyha egyre többen használják az Ethereum blokkláncot, akkor vajon miért nem növekszik ezzel arányosan az ETH árfolyama? Egy lehetséges válasz erre, hogy a jelenleg felfutóban lévő pénzügyi alkalmazások egyre kevésbbé függenek az ethereum tokenektől.

Az első jelentősebb pénzügyi app, a MakerDao kizárólag ETH-et fogadott el letétként. Korai vetélytársai, például a Compound is szintén erre alapozta a szolgáltatásait. Aztán megjelent egy újabb alternatíva, a Synthetix, ami az ethereum helyett már kizárólag csak a saját maga által kibocsátott tőzsdei tokent fogadta el fedezetként. A Synthetix az Ethereum blokkláncon futott, de nem integrálta a rendszerébe az ETH tokeneket. Kockázatos lépés volt, de működött és ez gyökeres változást eredményezett az ökorendszer életében. Kiderült, hogy az ETH-en kívül is van élet.

A fentebb is említett Maker felhasználói ma már nem csak ETH, hanem például BAT, USDC, WBTC, KNC és ZRX tokenekkel is igénybe vehetik annak szolgáltatásait. Ha egy pillantást vetünk az első számú DeFi platform Compundra, láthatjuk, hogy a stabil coin letétek viszok a pálmát, az Ethereum részesedése mindössze 20%-os ezen a platformon.

Jelenleg minden DeFi projekt a Synthetix-hez hasonlóan a saját tokenjeit igyekszik helyzetbe hozni és megerősíteni, ezek mellett pedig leginkább a stabil coin alapú fedezetek váltak közkedvelté, az ETH szerepe így most inkább csak a tranzakciós díjak kifizetésére korlátozódik, ami nem gerjeszt komolyabb keresletet a piacokon.

Mindez nem feltétlenül jelenti az ETH végét, egyes fejlesztések például éppen arra irányulnak, hogy függetlenül attól, hogy egyes projektek milyen tokeneket használnak, aktivitásuk mindenképpen pozitív hatással legyen az ETH árfolyamára. Az egyik ilyen törekvés EIP-1559 kódnév alatt fut és megvalósítása lényegében azt jelentené, hogy minden Ethereumon futó alkalmazásnak ETH-et kellene égetnie, még akkor is, ha az adott platform maga nem használná az ethereum tokeneket. Az elmélet alapján ezzel akár az is elérhető lenne, hogy az ethereum tokenek száma szépen lassan csökkenni kezdjen (mint például a BNB tokenek égetése során), ami kétségkívül pozitív hatással lehetne az ETH árfolyamára.

https://twitter.com/sassal0x/status/1277216320472248320

Az Ethereum tokenek száma akár csökkenhet is az ETH 2.0 és az EIP-1559 bevezetése után

Az EIP-1559-ről a Variance-en olvashattok egy technikailag részletesebb ismertetőt, de ha arra jártok, nézzetek szét a blog írója által fejlesztett Inlock oldalán is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img