Alapozhatunk-e befektetést pusztán egy coin olcsóságára?

spot_img

Egy 2017 végéhez hasonló alt szezon során teljesen mindegy mit vásárol az ember. A lufi kipukkanása előtti hetekben minden coin értéke 5-10-szeres, vagy akár még nagyobb mértékű növekedésen mehet keresztül. Ez a megállapítás azonban már nem igaz azokra a rövidebb mini szezonokra, amelyek a bitcoin időszakos nyugalmi állapotában vezethetnek az alt piac átmeneti megerősödéséhez.

A Cointelegraph oldalán jelent meg az az elemzés, amelyben a bitcoin elmúlt egy évben megfigyelt gyengébb időszakait vetették össze az altok megerősödésével. A bitcoin erősségének megállapításához annak piaci dominanciáját vették alapul, ami tavaly nyár óta az alábbi két hetes időszakokban szenvedte el a legnagyobb mértékű visszaeséseit.

Az analízis készítői ezt követően megnézték, hogy ezekben az időintervallumokban miként teljesítettek a CoinMarketCap élvonalában szereplő olcsó kriptopénzek. A cél az volt, hogy megállapítsák, hogy pusztán az olcsóság, mint tulajdonság elegendő indokot jelenthet-e a vásárlásra, vagy ennél azért érdemesebb valamivel kifinomultabb stratégiát alkalmaznia a befektetőknek. Korábban több elmélet is napvilágot látott, amelyek szerint például a Ripple/XRP 2017-es szárnyalásában kulcsfontosságú lehetett, hogy a coin csupán néhány centbe került és az emberek azt hihették, hogy egy nap majd az is több ezer dollárig emelkedhet, mint a bitcoin.

Hogy az eredmények ne mutassanak túlságosan torz képek, a felmérésben kizárólag a CMC TOP 60-as listáján szereplő olcsó coinok árfolyamainak változásait vizsgálták, amelyek azért valamilyen szinten talán ismertnek és legitimnek tekinthetőek.

2020. január 30. – február 14.

A legjobban teljesítő $3 alatti conok

Ebben az időszakban a TOP 60-ban található 38 db, $3-nál olcsóbb coin közül 26 db emelkedett nagyobb mértékben, mint a teljes kripto piac átlaga (35.2%) ugyanebben az időszakban.

2019. szeptember 6. – szeptember 21.

A legrosszabbul teljesítő $3 alatti conok

A TOP 60-ban található 42 db, $3-nál olcsóbb coin közül csak 10 db emelkedett nagyobb mértékben, mint a teljes kripto piac átlaga. Ebben az időszakban inkább a nagy piaci részesedésű coinok teljesítettek jól, az ETH, az EOS és a DASH is 23-25%-kal tudta növelni az értékét.

2020. január 7. – január 22.

A legrosszabbul teljesítő $3 alatti conok

Ebben az időszakban a TOP 60-ban található 41 db, $3-nál olcsóbb coin közül csak 6 db emelkedett nagyobb mértékben, mint a teljes kripto piac átlaga. Ezekben a hetekben ismét a piacvezető coinok végeztek az élvonalban (BSV 168%, DASH 95%, ZEC 62%, BCH 40%)

2020. március 25. – április 9.

A legrosszabbul teljesítő $3 alatti conok

A bitcoin összeomlását követő hetekben, a TOP 60-ban található 41 db, $3-nál olcsóbb coin közül 7 db emelkedett nagyobb mértékben, mint a teljes kripto piac átlaga.

Összességében elmondható, hogy a vizsgált időszakokban az olcsóbb kriptopénzek az esetek többségében alulteljesítettek a teljes kripto piachoz képest. Ez nem feltétlenül jelentette azt, hogy a tulajdonosaik pénzt vesztettek a birtoklásukkal, hiszen több alkalommal is 10%-ot meghaladó profitot érhettek volna el ezek tartásával, azonban aki a rövidebb távú nyereség elérésére szeretné optimalizálni a portfólióját, annak többre van szüksége annál, mint a legocslóbb kriptopénzeket felvásárolva reménykednie azok gyors felemelkedésében.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img