„Alábecsülitek az okos szerződések kockázatát” – figyelmeztet Buterin

spot_img

Az okos szerződések veszélyeire figyelmeztetett Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója és legismertebb arca az Unchained podcast legutóbbi adásában.

Az okos szerződések sérülékenysége különösen fontos most, amikor a DeFi alkalmazások felívelőben vannak és minden rekordot megdöntő mennyiségű tőke áramlik ezekbe. Az okos szerződések által szabályozott kölcsönadás, hitelfelvétel és kamatozás legnagyobb problémáját Buterin abban látja, hogy a legtöbben alábecsülik ezek kockázatát.

Buterin szerint amiatt, hogy a kamatok sokkal magasabbak, mint a hagyományos banki kínálatban, a DeFi termékek is sokkal rizikósabbak és nagyobb eséllyel fognak bedőlni. Az Ethereum atyja azt is hozzátette, hogy szerinte az átvilágításokon átesett platformok és kódok sem tudják garantálni, hogy egy idő után ne dőljenek össze a termékek.

„A DeFi rendben van, de nem kéne úgy tennünk, mintha átlagemberek számára jó ötlet volna megtakarításokat helyezni ezekbe.”

Buterin hozzátette, hogy a DeFi termékek népszerűsége valószínűleg egy rövidtávú jelenség, mert a kiugró kamatok és hozamok hamarosan el fognak tűnni, vagy nulla százalék közelire fognak visszaesni.

Ebben az évben több nagyobb okos szerződések hibáit kihasználó támadás is ért DeFi platformokat. Valakik például kétszer is kihasználták bZx „flash loan” vagyis villám kölcsönadás lyukait, amivel összesen 1 millió dollárnyi kriptopénzt zsákmányoltak.

8 dollárt költött, másodpercekkel később 330 000-et kaszált egy szemfüles kereskedő

Egy hónappal ezelőtt a Bancor okos szerződéseiben már időben felfedeztek egy hibát, így egy óriási csődöt került el a cég. Ott egy olyan kiskapu maradt nyitva, ami megengedhette volna bárkinek, hogy a felhasználók összes pénzéhez hozzáférjen.

/cointelegraph/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img