Augur V2: megújult a platform, a REP tokenek hamarosan elveszítik értéküket

spot_img

Tegnap indult el az Augur második verziója, az újdonságok mellett azonban egy nagyon fontos dologgal is tisztában kell lennie a REP tokenek tulajdonosainak.

Az Augur első változatának létrehozását egy 2015-ös ICO során összegyűjtött 5.3 millió dollár tette lehetővé. Érdekesség, hogy ez a pénz 19 053 bitcoinból és 1 176 816 ethereumból adódott össze, ami ma már több, mint 100-szor annyit, ~560 millió dollárt érne.

Az Augur egy úgynevezett predikciós piac, ahol a kereskedők nem feltétlen csak az árfolyamokra, hanem különböző események bekövetkeztére is spekulálhatnak, például hogy ki nyeri meg az elnökválasztást, vagy hogy kiönt-e a Tisza. Egy ilyen fogadható eseményt bárki létrehozhat és az csak a többi felhasználón múlik, hogy részt akarnak-e venni az adott játékban.

Egy fogadás alapvetően négy szakaszból áll: az esemény létrehozásából, a tétek megtételéből, az eredmények hitelesítéséből és a nyeremények kiosztásából. Hogy elkerüljék a spammelést, egy esemény létrehozásához REP tokenekre van szükség, cserébe viszont a létrehozó jutalékot kaphat az arra megtett tétekből.

A tétek megtételét talán nem kell magyarázni, az eredmények hitelesítéséhez viszont szintén REP-re van szükség.

Az ezt vállaló reporter-nek a saját tokenjeit kell letétbe helyeznie, majd ezt követően részt vennie a fogadási események lezárulta után a végeredmények hitelesítésében. Ez a folyamat több reporter bevonásával zajlik, így ha valaki a többségi konszenzustól eltérő, feltehetően hamis jelentést próbálna meg leadni, az elveszítené a stake-elt tokenjeit, ami a többi reporter között kerülne szétosztásra. A tisztességes reporter-ek az általuk birtokolt REP arányában részesedést kapnak a fogadások során levont jutalékokból.

Ha nem áll messze tőled a fogadások világa, figyelmedbe ajánljuk a hazai sportfogadó közösség otthonául szolgáló Hathárom oldalát és Discord csatornáját.

Az Augur első verziója végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az érdeklődés elmaradt és csak néha napján lépett be valaki az oldalra. Ennek okát legtöbben a fapados felhasználói felületben látták, ezért a fejlesztők úgy döntöttek, hogy kívül-belül teljesen újragondolják a platformot. A második verzió végül egy hard forkot követően tegnap vált elérhetővé, ami egy új token érkezésével is járt. A REP-et felváltotta a REPv2.

Az ezzel kapcsolatban közzétett bejegyzés szerint, az Augur nem csak a mostani, de a jövőben minden nagyobb frissítés után kötelezővé fogja tenni a tokenek frissítését, azaz aki nem váltja át manuálisan az elavuló REP tokenjeit a friss változtra, az 60 nappal a hard fork után már nem lesz képes erre.

“Használd, különben elveszíted.” – hangzik az új jelmondatuk.

Aki a saját tárcájában tárolja a REP tokenjeit, annak a csapat által kiadott útmutatót kell majd követnie a konverzióhoz, amire az Augur kliensen belül lesz lehetősége. Egyes tőzsdék, például a Binance megteszik ezt a felhasználóik helyett is, bár emiatt több napra is fel lesznek majd függesztve a REP be- és kiutalások, valamint a kereskedés is. Az ezzel kapcsolatos részletekről az egyes váltók oldalain lehet tájékozódni. (A REPv2 tokenek a jövőben is REP néven lesznek elérhetőek a tőzsdéken.)

Az új Augur az ígéretek szerint felhasználóbarátabb, gyorsabb és olcsóbb lesz. Megjelent rajta egy új fogadási típus, az érvénytelen, amivel arra lehet spekulálni, hogy egy játék lezárultával nem lehet majd annak eldönteni a végeredményét. Bevezetésre került a dollár értékét lekövető DAI stabil coin támogatása is és egy affiliate marketing rendszert is terveztek hozzá, amivel a meghívott ismerősök fogadásai után lehet jutalékokat szerezni.

Mindezeket hamarosan egy mobilos alkalmazás, valamint a fogadás mellett további funkciók, például a chatelés lehetőségének bevezetése követheti, de emellett olyan API hozzáférést és fejlesztői könyvtárakat is szeretnének majd elérhetővé tenni, amivel komplexebb ügyletek is végrehajthatóak lesznek az oldalon.

A következő órákban egy másik kriptopénz, a Cardano életében is fontos változások fognak bekövetkezni.

Cardano: Shelley hard fork és staking

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img