KYC blokklánc indul Dubaiban

spot_img

Korábban mi is írtunk arról, hogy a kormányzati szektor is “szemezget” a blokklánc használatával, eddig azonban kevés gyakorlati példát, elkészült projektet láthattunk. Persze az elmúlt két év során meg-meg jelentek például választásasi rendszerek, melyekben a szavazás tisztaságát a blokklánc segítette, most azonban a fényűzés hazájából, Dubaiból érkezett hír egy “magasabb minőségű” alkalmazásról.

Nem másról, mintsem KYC-ról van szó, a cél pedig a bankszámlanyitás egyszerűsítése, a biztonsági kérdések elhanyagolása nélkül, sőt, annak egyidejű erősítésével. Az Emirates NBD, a régió legnagyobb bankja áll a háttérben, partnerük a Department of Economic Development, vagyis a gazdaságfejlesztési minisztérium.

A névadás nem túl fantáziadús, KYC Blockchain Consortium lett az elnevezés, eddig mintegy hat bank csatlakozott, a cél minden esetben elsősorban az, hogy gyorsítsák, egyszerűsítsék a bankszámlanyitás folyamatát, a használt blokklánc ebben az esetben személyes, vagy akár céges adatokat tárol a könnyebb, egyszerűbb azonosíthatóság érdekében.

Omar Bushahab, a minisztérium vezetője szerint eddig már több mint 120 cég élt a lehetőséggel, az új platformon keresztül, pontosabban annak segítségével jutottak hozzá különböző banki szolgáltatásokhoz. Az eddigi hat partner nem tűnhet különösebben soknak, ám fontos hozzátennünk, hogy ezek a bankok kezelik az Egyesült Arab Emirátusok vagyonának mintegy 44%-át, legalábbis a bankban tartottakét.

Óriási befolyásról, elérésről, ennek megfelelően komoly lépésről van szó a blokklánc technológia életében.

Az elsődleges cél a biztonság növelése, nemrég a Moody’s is elismerően beszélt a lépésről, szerintük a helyi, és a nemzetközi KYC előírásokkal is nagyobb harmóniában dolgozhatnak a rendszer segítségével a csatlakozó bankok. Azt is megerősítették, hogy gyorsabb, hatékonyabb lesz a banki szolgáltatások igénybevétele, ezzel tovább fejlődhet, erősödhet az UAE egésze.

Szép példája ez a hír annak, hogy a Bitcoin 2009-es megjelenése óta hogyan terjed -lassan és fokozatosan- a mögöttes technológia, a blokklánc. Önálló iparrá vált már, mely független a kriptopénzek területétől, az ott zajló “botrányoktól”, mint például a Twitter hack, még akkor is, ha “egy tőről fakadnak”. Egy-egy ilyen projektet egyáltalán nem befolyásol, hogy éppen milyen áron kereskednek egy-egy altcoinnal, vagy akár magával a bitcoinnal.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img