Nasdaq-ra megy egy kriptotőzsde, de sohasem találnád ki, hogy melyik

spot_img

A Nasdaq az Egyesült Államok és egyben a világ második legnagyobb forgalmú tőzsdéje, ahová még ebben a negyedévben felkerülhetnek egy kriptovaluta tőzsde részvényei. Ez lesz az első alkalom, hogy egy ilyen cég papírjai az Egyesült Államokban is kereskedhetővé válnak. Bár az elmúlt hetekben többször is cikkeztünk arról, hogy a legnagyobb szabályozottan működő kriptopénz váltó, a 35 millió felhasználóval rendelkező Coinbase is hasonló terveket szövöget, a következőkben nem róluk lesz szó.

Bevallom én korábban még sohasem hallottam az EQUOS-ról, márpedig úgy néz ki, hogy ők lettek ennek a képzeletbeli versenynek a befutói, igaz a sikerhez egy kiskapun át vezetett az út.

A listázásra egy úgynevezett SPAC ügylet keretében fog sor kerülni, ami magyarul “különleges célból felvásárolt vállalkozást” jelenti. Egy SPAC során adott egy szakemberekből álló csoport, akik egy bizonyos területen magas képzettséggel rendelkeznek és elviekben megvan bennük a kellő tapasztalat és tudás ahhoz, ami egy sikeres vállalkozás működtetéséhez fontos lehet. Ezek a szakemberek befektetőket keresnek, akiktől az kérik, hogy ebbe az általuk felhalmozott szellemi tőkébe fektessék a pénzüket.

A csoport ezután felkutat magának egy olyan vállalkozást, ami valamilyen szinten már kiépítette a saját pozícióját a piacon, például rendelkezik valamilyen kész termékkel, vagy a működéséhez szükséges infrastruktúrával, de valamiért megrekedt és nem tud előre lépni. Ha találnak egy ilyet, a befektetők pénzéből felvásárolják azt és felfuttatják.

A hongkongi székhelyű Diginex csoport most éppen valami ilyesmire készül, ugyanis egy ilyen SPAC ügylet formájábban szeretnék összevonni az EQUOS kriptovaluta tőzsdéjét egy már Nasdaq-on lévő céggel (Singapore’s 8i Enterprises Acquisition Corp.) és így, a hátsó ajtón keresztül juttatnák be saját váltójukat a nagy nevű börzére.

Az ügyletre a tőzsdefelügyelet már márciusban megadta az engedélyt, de a tulajdonosok a globális piacok összeomlását követő időszakot nem tartották alkalmasnak a listázásra. Júniusban emiatt újabb kérelmet kellett benyújtaniuk, amit a hatóság ismét jóváhagyott, így ha semmi nem jön közbe, szeptemberben kerülhetnek majd be a Nasdaq kínálatába.

“A Nasdaq-on való jelenlét azért fontos, mert bizalmat ébreszt a befektetőkben. Ez a világ legismertebb és legnagyobb technológiai papírokra fókuszáló tőzsdéje.”

Maga az EQUOS egyébként egy elsősorban intézményes és nagy volumenben kereskedő ügyfelek kiszolgálására létrehozott tőzsde. Oldaluk szerint jelenleg a bitcoin, az ethereum és az USDC stabil coin érhető el a kínálatukban.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img