Cardano staking: a legfontosabb tudnivalók

spot_img

Az éjszakai órákban sikeresen lezajlott a Cardano hard fork, amivel élesbe állt a stake-elést is lehetővé tevő Shelley hálózat. A következőkben az ezzel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat fogjuk összefoglalni.

Kezdjük rögtön a legfontosabbal. Két nappal előtti beharangozó cikkünkben hibát vétettünk, a stake-elésre ugyanis nem augusztus 18-ától, hanem már 8-ától kezdve lehetősége lesz a felhasználóknak, csak az első kifizetések időpontja az, amit 18-áig csúsztattak a fejlesztők.

A Cardano staking ciklikus rendszerben működik. Egy ciklus 5 napig tart, és epoch-nak nevezik. Amint a fenti ütemterven is látható, az első néhány epoch alatt még nem lesznek azonnali kifizetések. Az első blokkokat augusztus 8-tól fogja létrehozni a rendszer, tehát ez lesz az első nap, amikor már staking jutalmakat lehet szerezni. Az erről készült feljegyzéseket a második epoch végén, augusztus 13-án egy blokkláncról készített pillanatfelvétellel rögzítik, akárcsak az ezt követő minden 5. nap után és 18-a után megkezdődik majd az ezekért járó jutalmak kifizetése is.

A Cardano tárcákban (Daedalus, Yoroi) két privát kulcs áll a felhasználók rendelkezésre. Az egyik a stakingre, a másik a hagyományos tranzakciók végrehajtására szolgált. A stake-eléshez nem kell kiutalni a tárcánkból a tokeneket, azok végig a mi birtokunkban maradhatnak és bármikor ki is léphetünk a stakingből, senkinek sem kell hosszabb távra elköteleződnie. Minimális küszöb sincs, bármennyi Cardano-val rendelkezünk, részt vehetünk a folyamatban. A jelenleg becsült éves megtérülés 4.5% körül mozog.

Az ADA stake-elésére kétféle módon van lehetőség: egyénileg, vagy egy nagyobb csoport (pool) tagjaként. Az egyéni stake-eléshez állandó internet kapcsolatra, dedikált számítógépre, annak felügyeletére és némi technikai tudásra van szükség, a csoportos bányászat mentesít a terhek nagy része alól. Átlagos felhasználóként érdemes lehet ez utóbbit választani.

A poolok között több gyűjtöoldalon is szemezgethetnek az érdeklődők, ilyenek például az Adapools és a PoolTool. Ezeken az is látható, hogy nagyjából milyen megtérülés érhető el, ha hozzájuk delegáljuk a tokenjeinket. A csatlakozás után a jutalmak kifizetése automatikusan történik, ezzel kapcsolatban már semmilyen tennivalónk nem lesz, egy-egy epoch végén azonban érdemes lehet visszanézni, hogy van-e a miénknél jobb ajánlattal rendelkező pool a piacon. Ha a fenti oldalak egyiként találtunk egy számunkra szimpatikus pool-t, a walletek Staking Pools fülén tudunk ezekre rákeresni és csatlakozni hozzájuk, vagy éppen visszavonni tőlük a tokenjeinket.

Így bízhatjuk rá, vagy vonhatjuk vissza egy pool-tol a tokenjeinket (Daedalus)

Ezt már csak azért is érdemes megtenni, mert minél nagyobb lesz egy pool, annál kevesebb reward-ot kapnak a nála stake-elő felhasználók. A Cardano ezzel a módszerrel szeretné biztosítani a decentralizációt, vagyis hogy valaki túl nagy befolyást nyerjen a hálózat felett. A pool-ok által garantált megtérülés emiatt folyamatosan váltakozni fog.

A Cardano tervei szerint később bevezetik majd az úgynevezett enterprise, vagyis vállalati címeket is. Ide fognak tartozni például a tőzsdék, akiknek nem fogják lehetővé tenni, hogy a náluk lévő ADA-t stake-elhesék és ezzel túl nagy befolyást szerezzenek, de ennek bevezetésére aligha fog a kezdeti időszakban sor kerülni Ez sokkal inkább a következő nagy frissítés, a Shelley-t követő Voltaire része lehet majd, ami a működési rendszert (governance) fogja megreformálni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img