Senki sem tudja, hogy pontosan hány ethereum token létezik

spot_img

A hétvégén egy érdekes és rendkívül heves vita zajlott le a bitcoin és ethereum közösség neves tagjai között, miután kiderült, hogy senki sem tudja a választ arra a látszólag egyszerű kérdésre, hogy pontosan hány ethereum token létezik?

Mint kiderült, a különböző Ethereum blokkláncot követő elemző oldalak és node-ok teljesen más számokat közölnek ezzel kapcsolatban. Az eltérés egyes esetekben közel 400 000 ethereum is lehet, ami mai árfolyamon számolva 160 millió dolláros lyukat jelent a második legnagyobb kriptopénz könyvelésében.

https://twitter.com/factcheckmypost/status/1291863378793828359?s=20

Az üggyel kapcsolatban az Ethereum egyik alapítója, Vitalik Buterin is megszólalt. Szerinte elég, ha csak “nagyjából” ismerik ezt a számot. A bitcoin maximalisták ezt komoly problémának vélték, az ethereum hívők szerint viszont ez csak szándékos félelemkeltés a részükről.

A nagy eltéréseknek több oka is lehet, például az, hogy a Bitcoin és az Ethereum proof-of-work rendszereiben eltérően kezelik az azonos időben kibányászott blokkok után járó jutalmakat.

Ha két Bitcoin bányász véletlenül ugyanabban a pillanatban talál meg egy blokkot, az egy mini forkhoz vezet és csak a véletlen dönti el, hogy a kettő közül melyiket fogadja majd el a hálózat valódiként és hogy melyik bányász fogja megkapni az annak megtalálásáért járó BTC jutalmat. A jelenséget szaknyelven elárvult blokkoknak (Orphan Block) nevezik.

Mi az az Orphaned Block?

Az ethereumnál ugyanezt a jelenséget “nagybácsi blokkoknak” (Uncle Block) hívják, de a Bitcoinnal ellentétben mind a két résztvevő bányászt jutalmazzák, bár csak az egyikük blokkját írják hozzá a blokklánchoz. Részben tehát az így keletkező többlet miatt is eltérő lehet a hivatalosan, “papíron” kiszámolt ether mennyiség és a valóságban létező tokenek darabszáma.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img