Az űrbéli aranybányászat csak tovább növelheti a bitcoin árát

spot_img

Izgalmas interjút adtak a Winklevoss ikrek, akiket a Facebook alapötletének gazdáiként, illetve újabban a Gemini kriptopénztőzsde alapítóiként ismerhetett meg a világ. Ebből megtudhattuk, hogy véleményük szerint azért jobb befektetés a bitcoin, mint az arany, mert a bitcoin véges mennyiséggel rendelkezik, ezzel szemben a nemesfémről ez nem mondható el.

Ráadásul miután “Elon Musk elkezd aranyat bányászni aszteroidákról”, a mennyiség csak tovább fog növekedni, ezzel inflálva az értékét, egyúttal vonzóbb alternatívává téve a bitcoint.

Persze a Tesla vezért összefüggésbe hozni az űrbéli aranybányászattal sokkal inkább egy “szófordulat” volt, mintsem kész tény, ennek ellenére tény, hogy több milliárd dollárnyi arany “repked” körülöttünk az űrben, ha valaki a -távoli- jövőben elkezdi kitermelni, akkor az valóban nem lesz túl jó hatással az árfolyamára.

Feltéve, hogy belátható időn belül adott lesz a technológia, amivel ezt meg lehet valósítani. Az mindenesetre biztos, hogy a technológia, legalábbis az online szolgáltatások világában meglehetősen jártas ikrek azt is hozzátették, hogy a bitcoin az egyetlen véges készletű eszköz a “galaxisban”.

Ez utóbbi kijelentéssel nehéz lenne vitatkozni, az viszont kétségtelen, hogy az arany mennyisége könnyen nőhet a jövőben. Egyrészt újabb és újabb lelőhelyek kerülhetnek elő, másrészt a nemesfém bányászatához használatos technológiák is folyamatosan fejlődnek, könnyen lehet, hogy egy olyan aranykészlet, amit ma még igen költséges elérni, pár éven belül hozzáférhetővé válik.

Az is kétségtelen, hogy vannak már kifejezetten a világűr-béli bányászatra szakosodott cégek, ilyen például a Planetary Resources, a Crunchbase szerint ez a szervezet eddig bő 50 millió dollárnyi tőkét szedett össze.

Megnéztük a bemutatkozó oldalukat, a meglehetősen elhanyagolt felületről elsősorban az derül ki, hogy egy blokklánc kötődésű cég, a ConsenSys vásárolta fel őket nemrég, a céljaikról nem sok derül ki, bár van némi sallang az oldalon.

Ebből kiderül, hogy “Föld-közeli” aszteroidák azonosítása, majd hasznosítása a céljuk, állítólag 2015-ben fel is lőttek már egy űrszondát, az Arkyd-3 Cape-Caneveről indult, csatlakozott is a Nemzetközi Űrállomáshoz. Állítólag.

A fellőtt űrszondáról nem tudunk, az viszont biztos, hogy az SSL tanúsítványt nem sikerült megvenni, vagy frissíteni az oldalhoz, így “nem biztonságos” a besorolása a böngésző szerint.

Nem tudjuk, hogy hol tart 2020 közepén az űrbányászat, valószínűleg sehol, vagy nagyon-nagyon korai stádiumban. Az mindenesetre biztos, hogy ha valaha lesz bárki, aki képes lesz aszteroidákról, netán más égitestekről nemesfémeket bányászni, akkor az valóban óriási értékcsökkenést hozhat ezek árában, hiszen hirtelen óriásit “hígul” a készlet, jelentős mennyiségű “többlet” kerülhet a piacra.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img