Waves alapú választási rendszer és stabil coin stake-elés

spot_img

Oroszországban szeptemberben élesben fognak tesztelni egy új, blokkláncon alapuló elektronikus szavazási rendszert, amit az ország vezető telekommunikációs szolgáltatója, a Rostelcom mellett, a Waves Enterpirse fejlesztett ki.

A rendszer anonim módon teszi lehetővé a szavazatok leadását és eredményei csak akkor válnak hozzáférhetővé, ha egyesítik az ezt lehetővé tevő mesterkulcsokat. Azt a választási bizottság döntheti el, hogy a feloldást lehetővé tevő, maximum 5 privát kulcsból hányat és kik között fog szétosztani. A Waves ajánlásai szerint ezeket az állami mellett, független megfigyelőkhöz is el lehet juttatni, akik ezáltal pontos betekintést nyerhetnek a szavazatszámlálás folyamatába és szavatolhatják a választások tisztaságát, de ebbe természetesen nekik már nem lesz beleszólásuk.

A Waves rendszerét szeptember 13-án, a Kurszkaja és Yaroslavkszkaja térségekben tartott parlamenti választás során fogják kipróbálni, ahol 600 000 választásra jogosult vehet részt a szavazáson.

Egy kérdésre válaszolva a Waves vezetője elmondta, hogy a megrendelő részéről nem érkezett hozzájuk olyan felkérés, hogy a rendszerükben titkos hozzáférést (kiskaput) biztosítsanak az állam részére.

“Tudom hogy ez meglepőnek tűnhet, de állami partnerünk, a Rostelcom kifejezetten azt kérte tőlünk, hogy mindent teljesen transzaparenssé és a lehető legátláthatóbbá tegyünk.”

A Waves korábban már több neves vállalattal, például a Microsofttal és egy vezető orosz energiaszolgáltatóval is partnerségre lépett.

Ugyancsak a Waves-el kapcsolatos hír, hogy a hálózat saját blokkláncon futó stabil coinja, a dollár értékét 1:1-ben lekövető Neutrino Dollar (USDN) elérhetővé vált az Ethereum blokkláncon is.

Az USDN árfolyamát a felhasználók a által letétbe helyezett Waves tokenek garantálják, az USDN stake-eléséért pedig a cikk írásának pillanatában 22%-os kamatot fizet a Waves hivatalos tőzsdéje, a Waves Exchange.

Blockchain.com: 6% éves kamat a bitcoinra, 12% a stabil coinokra

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img