A Bitcoin árfolyamát is befolyásolhatja a FED elnök mai bejelentése

spot_img

A Bitcoin árfolyamára is hatással lehet az amerikai jegybank elnök ma délutáni beszéde. A magyar idô szerint várhatóan 14:10-kor kezdôdô eseményen bejelenthetik, hogy a FED a jövôben a jelenleginél magasabb, átlagosan 2% körüli inflációs célt tûz majd ki maga elé.

Az amerikai infláció az elmúlt években csak rövidebb időszakokra haladta meg a most várhatóan célként kitűzésre kerülő 2%-os szintet.

A magas infláció, a dollár vásárlóerejének csökkenése, nem kedvez a készpénz tartalékokkal rendelkezôknek, így azok, akik nem akarják, hogy megtakarításaik egyre értéktelenebbé váljanak, kénytelenek lesznek kockázatosabb befektetési formákat keresni maguknak. A jegybank ennek a magatartásnak az ösztönzésétől a gazdaság további növekedését remélheti.

Amikor márciusban bejelentették, hogy ha kell, akkor ugyanezen célból akár “végtelen mennyiségû pénzt” is készek lennének kinyomtatni, az arany árfolyama rövid idő alatt 10%-kal, a bitcoinné pedig 25%-kal növekedett, miközben a dollár közel 10%-kot gyengült egy nagyobb nemzetközi valutákból álló kosárral szemben.

Idôközben viszont az amerikai gazdaság megerôsödött. A tôzsdei árfolyamok újabb csúcsokat döntöttek és a járvány következtében 14%-osra növekvô munkanélküliség is 10%-ra esett vissza. Bár ez még mindig egy magas szám, egyes elemzôk szerint mindez annak a jele lehet, hogy a dolgok elkezdtek maguktól is helyre állni és már nem lenne szükség a FED inflációt növelô politikájára.

Amennyiben ezt mégis bejelentenék, akkor a biztosabb és értékálló megtakarítási formák kedvelôi a banki letétek és kötvények helyett ismét az arany felé fordulhatnak, ami fundamentális hasonlóságaik miatt a Bitcoin számára is kedvezô lehet.

Bitcoinra váltotta 250 millió dolláros készpénztartalékát egy Nasdaq-on jegyzett vállalat

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img