Frissíteni szerette volna a tárcáját, de közel ötmilliárd forintot bukott egy bitcoin tulajdonos

spot_img

1400 bitcoint, vagyis csaknem ötmilliárd forintnak megfelelő kriptopénzt bukott el az a felhasználó, aki bedőlt egy már régóta ismert adathalász támadásnak.

Az áldozat az egyik közkedvelt és 2011 óta működő bitcoin tárcával, az Electrummal szeretett volna hozzáférni a coinjaihoz, a programot azonban nem a hivatalos webhelyről, hanem a Githubról, egy nyílt forráskódú programokat gyűjtő fejlesztői oldalról töltötte le magának.

Mint kiderült, éppen azt a változatot sikerült telepítenie, amit még 2018 végén megbuherált egy hacker. A támadó egy olyan kiskaput épített a programba, ami a tárca elindítása után egy felbukkanó ablakban figyelmeztet arra, hogy az alkalmazás elavult és fel is ajánlja, hogy frissíti azt, aki azonban ezt elfogadja, az gyakorlatilag azzal a gombnyomással már saját maga utalja át a coinjait a hacker számlájára.

Az Electrum hivatalos oldalának fejlécében már másfél éve megtalálható az a figyelmeztetés, ami felhívja a figyelmet erre a veszélyre és emlékeztet arra, hogy a szoftvert csak és kizárólag innen szabad letölteni.

A pórul járt felhasználó megosztotta annak a tárcának a címét is, ahová az ellopott coinjai kerültek, amit a közösségi oldalakon közzétett üzenetek szerint azóta már több tőzsde, köztük a Binance is feketelistára tett.

https://twitter.com/cz_binance/status/1300061833299070976?s=20

Aki szeretné elkerülni az ehhez hasonló meglepetéseket, annak azt tanácsoljuk, hogy fektessen be egy Ledger, vagy Trezor hardveres tárcába. A 18-20 000 Ft környékén elérhető alapmodellek már mindent tudnak, amire egy hétköznapi felhasználónak szüksége lehet és kialakításuk révén teszik lehetetlenné, hogy mások a fentihez hasonló piszkos trükkökkel férhessenek hozzá a kriptovalutáinkhoz.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img