36 000 dolláros Bitcoin karácsonyig?

spot_img

A Deribit a legnagyobb Bitcoin opciós kereskedést lehetővé tevő tőzsde, aminek forgalma messze kiemelkedik a világátlagból.

A hétvége során szokatlan aktivitás tapasztaltak a tőzsdén. Az általában nyugodt és unalmas vasárnapi kereskedési napon valakik nagyobb tételben kötöttek fogadásokat arra, hogy a bitcoin árfolyama karácsonyig legalább 28 000 – 32 000 – 36 000 dollárig fog emelkedni. Hogy pontosak legyünk, olyan szerződéseket vásároltak maguknak, amik lehetővé teszik, hogy bármennyibe is kerüljön 1 BTC, ők ezeken az árakon megvásárolhassák a coinokat.

Ezek az opciók nem kötelező érvényűek, tehát ha például idén végig 11 000 dollár környékén maradna a Bitcoin árfolyama, akkor nyilván senki sem élne az opciók által kínált vételi lehetőségekkel, ha viszont karácsonyig bármikor 29 000 dollárig ugranánk, akkor a 28 000 dolláros szerződés tulajdonosainak már lehetőségük lenne arra, hogy 1000 dollárral olcsóbban juthassanak hozzá a coinokhoz.

Az említett árfolyamokra vasárnap 230 – 462 – 752 darab szerződést kötöttek meg. Ezek az opciók általában 80 dollár körüli átlagáron szoktak gazdát cserélni, de mivel a hétvégéken sokkal alacsonyabb a forgalom és ezáltal a likviditás is, az ügyletekért egyes esetekben akár 200 dollárt is ki kellett fizetniük a kereskedőknek, ami már egy elég jelentős prémiumnak tekinthető. Tulajdonképpen ez a sietség és felár volt az, ami több elemző figyelmét is felkeltette.

Hogy egy eszetlen fogadásról lenne szó? Bár gondolhatnánk így is, de a jelentősebb összegekkel dolgozó befektetőknél bevett szokás, hogy a tőkéjük egy részét kockázatkezelési célból az előre nem látható, vagy egészen valószínűtlennek tűnő gazdasági eseményekre való felkészülésre és azok ellensúlyozására használják fel (tail risk management), amihez ehhez hasonló “biztosításokat” kötnek maguknak.

Az összes aktív opciós szerződést megvizsgálva, a piac szereplői jelenleg ~5%-ra teszik annak az esélyét, hogy karácsonyig egy ilyen mértékű emelkedés bekövetkezzen.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img