Alternatív befektetést jelenthetnek a Bitcoinba egy Nasdaq-on jegyzett cég részvényei

spot_img

Tovább emeli a tétet a Microstrategy. A Nasdaq-on is jegyzett tech cég néhány héttel ezelőtt készpénztartalékainak jelentős részét, 250 millió dollárt fordított bitcoin vásárlásra, a vállalat vezetője tegnap azonban bejelentette, hogy a maradékot is kriptovalutára költötték.

A Microstrategy vezetősége egy múlt hét végén tartott tanácskozáson fontos döntést hozott a cég likvid vagyonelemeinek felhasználásával kapcsolatban és ennek értelmében a mindennapi működéséhez szükséges forgótőkét leszámítva, a bitcoint jelölték ki a vállalati kincstár első számú megtakarítási formájaként.

Igazgatójuk ezt követően tájékoztatott arról, hogy már egy második, 175 millió dolláros vásárláson is túlestek, amivel a Microstrategy bitcoin kitettsége immár 38 250 BTC-re (mai árfolyamon ~450 millió dollárra) nőtt.

A cég vezetése az augusztusi első vásárlás után azzal indokolta döntését, hogy bizonytalannak tartják a dollár jövőjét és a zöldhasú vásárlóértékének drasztikus esésére számítanak, ami ellen szerintük a bitcoin jelenti a legbiztosabb menedéket.

“Az elmúlt években egy 500 millió dolláros olvadó jégkockán ültünk.” – mondt a cég vezetője egy friss interjúban, utalva a dollárban tartott készpénztartalékaikra.

Egyes elemzők szerint a háttérben ennél többről is szó lehet és a vállalat egy egészen újszerű üzleti stratégiát találhatott ki magának.

A hagyományos tőzsdéket favorizáló, de azért a bitcoin iránt is érdeklődő befektetők jelenleg csak elég körülményes módon szerezhetnek maguknak kitettséget a kripto piacon.

  • Ehhez igénybe vehetik a chicagói tőzsde (CME) határidős piacait, ám a kereskedés sok befektető esetében nem járható út, mert ők inkább a passzívabb megtakarítási formákat részesítik előnyben.
  • Vásárolhatnak maguknak a Grayscale-en keresztül, ami az egyetlen USA-ban bejegyzett és tőzsdén is kereskedhető kriptós befektetési alap, de használata számos negatívummal is jár (pl.: magas bitcoin prémium a piaci árhoz képest, a vásárlást követő 1 évig kötelező tartani a coinokat).
  • Illetve vásárolhatnak egy olyan cég részvényeiből is, ami közvetve részesül a kriptopénzek fellendüléséből (pl.: videokártya gyártó cégek a bányászat miatt).

Négyszer gyorsabban bányássza az Ethereumot a Geforce RTX 3080

Ezekre a problémákra jelentene megoldást a már évek óta húzódó Bitcoin ETF ügye, amivel a hétköznapi tőzsdéken is egyetlen gombnyomással hozzá lehetne jutni a BTC-hez, az ezzel kapcsolatos engedélyek kiadását azonban évek óta tologatja maga előtt az amerikai tőzsdefelügyelet.

Azzal, hogy a Microstrategy igyekszik a vállalat értékét a Bitcoinhoz kötni (jelenleg a piaci részesedésük 1/3-át a kriptovaluta tartalékuk teszi ki), egy nem hivatalos ETF válhat belőlük, így azoknak, akik a Nasdaq-on keresztül szeretnének maguknak bitcoin kitettséget szerezni, egyszerűen csak meg kell vásárolniuk az MS részvényeit, amelyek értéke várhatóan a Bitcoinnal összhangban fog mozogni.

Hogy ugyanezek a befektetők miért nem vásárolnak maguknak bitcoint egy kriptotőzsdén keresztül? Azért mert a kriptovaluták birtoklása és tárolása számos jogi és technikai kötelezetséggel jár, amit a hétköznapi és a hivatásos befektetők közül sem akar mindenki magára vállalni. Ez a réteg inkább kivárja, amíg a hagyományos tőzsdék ismerős és szabályozottan működő közegében kínálkozik lehetőség a vásárlásra, a Microstrategy pedig éppen az ő számukra biztosíthat most egy alternatív lehetőséget.

A Bitcoin és a hatványok törvénye: út a milliókig?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img