India ismét tiltásra készül

spot_img

Ahogy arról mi is beszámoltunk, India többször is tiltó határozatot hozott a kriptopénzek kapcsán, melyek közül egyet-egyet később felülbíráltak, vagy egyenesen eltöröltek, most azonban ismét jelentős korlátozásra kerülhet sor. Az egyik legutóbbi határozatot, mely a kriptopénzekkel foglalkozó cégek számára ellehetetlenítette a hagyományos pénzügyi szolgáltatások igénybevételét a központi bank hozta, majd közel két évvel később az alkotmánybíróság feloldotta, most a kereskedés került célpontba.

Egyelőre még csupán egy tervezetről van szó, ám a Bloomberg birtokába jutott információk szerint törvényi erőre fog emelkedni az elképzelés, a kérdés már csak az, hogy pontosan mikor. A blokklánc technológia hasznosíthatósági lehetőségeit mindeközben “keresi” a kormányzat, úgy tűnik a klasszikus “kriptopénz nem, blokklánc igen” attitűd érvényesül az 1,4 milliárd lelket számláló ázsiai országban is.

Az indiai legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette a kriptopénz ellenes szabályozást

Elemzők szerint azért kellemetlen, sőt, egyenesen szomorú a tervezett kriptopénz kereskedés tiltás, mert az ország riválisai, többek között Kína a szabályozást választotta, sőt, saját, nemzeti digitális fizetőeszközt, Central Bank Digital Currency-t (CBDC) is hamarosan megjelentetnek.

50 000 000 dolláros befektetési alapot indít a Binance Indiában

Említettük, hogy mindeközben a blokklánc alkalmazásának lehetőségeit vizsgálja a kormány, méghozzá egy helyi think tank segítségével. Az eddig felmerült lehetőségek között szerepel az ingatlan, pontosabban telek tulajdonok nyilvántartása a blokkláncon, illetve a gyógyszerészeti ellátási láncok követése is.

Egy bitcoin csalás szervezőjét verhették halálra Indiában

Ha a kereskedés valóban partvonalra kerül, az rosszul érinti majd azt az 1,7 millió indiait, aki rendszeresen végzi ezt a tevékenységet. Ellentmondásos koncepcióról van szó, hiszen mindeközben arról is érkeznek információk, hogy Kínához hasonlóan egy CBDC is szerepel a tervek között, ez azonban egyelőre erősen bizonytalan.

De kellemetlen lesz ez a lépés természetesen a piacra dolgozó cégek számára is, ilyen például a szingapúri Coinswitch, akik júniusi indulásuk óta mintegy 200 000 regisztrációt értek el Indiában. Ráadásul a kereskedési volumenük is tekintélyes, 2-300 millió dollárra rúg.

Nem csoda, hogy a piac helyi képviselői szerint tiltás helyett értelmes szabályozásra lenne szükség, amivel Indiai sokat nyerhetne, ahelyett, hogy befektetőket, tőkét veszítsen. Ha szeretnéd jobban érteni a kriptopénz piac működését, iratkozz fel az ingyenes KriptoSuli leckesorozatunkra, ne maradj le!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img