Abházia a kriptopénz bányászokat vádolja az áramkimaradások miatt

spot_img

A Wikipédia szerint Abházia “tisztázatlan státuszú” terület a Kaukázusban, 1992 óta de facto független állam, a probléma csupán az, hogy mindössze hat ország van a világon, amelyik elismeri a függetlenségét, mindenki más Grúzia részének tekinti. Külön érdekesség, hogy az “elismerők” között Oroszország mellett kissé egzotikus országok is szerepelnek, mint például Nicaragua, vagy akár Venezuela. Most ez az ország, vagy terület azzal vádolja a helyi bányászokat, hogy miattuk állandósultak az áramkimaradások.

A helyi áramszolgáltató vezetője szerint nem volt hatása az egy évvel ezelőtt bevezetett tiltásnak, a bányászok továbbra is dolgoznak, visszaéve az olcsó áram adta lehetőségekkel.

Ruslan Kvarchia szerint a kriptopénz bányák legalább 40-45 megawatt kapacitással rendelkeznek, a folyamatos munka évi 400 millió kilowatt órát emészthet fel, ennyi a tervezett hiány is, legalábbis nagyban fedi a két érték egymást. Az biztos, hogy jelentős, legalábbis Abházia méreteihez képest számottevő a bányászat, hiszen az elmúlt hat hónap során közel hatszázezer dollárnyi bányászati felszerelés lépte át a -vitatott- határvonalat.

Azonban további szigorítás helyett más megközelítést választanának a hatóságok, inkább együttműködésre szeretnék rávenni a bányákat üzemeltető vállalkozókat. Az elképzelés szerint ha a nappali bányászatot engedélyezik, akkor elkezdődhet egy párbeszéd, az érintett felek közösen alakíthatnák ki azokat a jogi kereteket, amik “élhetővé” tehetik a tevékenységet.

 

Korábban számos hír jelent meg meteorológiai állomásokon, egyetemeken, cégek irodáiban végzett illegális bányaszatról, Abházia esete azonban talán az első olyan, amiben egy komplett országot károsítanak meg a bányászok. Csak remélni tudjuk, hogy sikerül majd békés megoldást találni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img