A közösség leszavazta, hogy kártalanítsák a márciusi Maker hack áldozatait

spot_img

Egy tegnapi közösségi szavazáson 65%-os többséggel vetették el azt a kérelmet, hogy a MakerDAO platform kártalanítsa azokat a felhasználókat, akik a márciusi tőzsdei összeomlással egy időben végrehajtott hack során vesztettek el 8.3 millió dollár értékű ethereumot.

A Maker az első szélesebb körben is használt DeFi platform. A felhasználók Ethereumot fizethetnek be az oldalra, amiért DAI stabil coinokat kapnak cserébe. Ezeket szabadon kiutalhatják és felhasználhatják bármire, például még több ETH, vagy más coinok vásárlására.

Aki később visszafizeti a felvett DAI kölcsöneit, az visszakapja a letétbe helyezett ETH-ét is, emellett pedig megtarthatja a DAI segítségével más coinokon elért profitját, vagyis megtöbbszörözheti a bevételeit.

Bukni akkor lehet az üzleten, ha az ETH árfolyama jelentősen visszaesik. Ilyenkor a letétbe helyezett tokenek már nem fedezik a forgalomba hozott DAI stabil coinok értékét, ezért a rendszer egy idő után automatikusan megkezdi az ETH értékesítését, hogy az ebből származó bevétellel garantálja a DAI mögöttes értékét.

A bedőlő hitelek értékesítése egy aukciós rendszeren keresztül megy végbe. Ezeket az úgynevezett Keeper botok vásárolják fel, amiket bárki futtathat és amik azért cserébe, hogy elvégzik ezt a tevékenységet és gyors likviditást biztosítanak a Maker számára, némi jutalékot kapnak a platformtól. Ezzel lényegében a piaci árnál egy kicsivel olcsóbban vásárolhatnak ETH-et, amit aztán más oldalakon profittal értékesíthetnek (arbitrázs).

A márciusi általános tőzsdei összeomlás során egy korábban még soha nem tapasztalt eseménysorozat ment végbe.

Mivel a pánik miatt rengetegen akartak egyszerre utalni az Ethereum hálózaton, a tranzakciók bedugultak és hatalmas késések alakultak ki. Az árfolyam eközben óriásit esett, az ETH 190 dollárról közel 100 dollárig zuhant vissza. Az egymás után bedőlő DAI kölcsönök miatt, hirtelen több millió dollár értékű ETH-et kellett volna gyorsan felvásárolni, azonban a Keeper botok sem tudtak ajánlatokat tenni ezekre, mert egy vételi ajánlat megtételéhez is egy sikeres tranzakció végrehajtására lett volna szükség.

A helyzetet néhány kreatív, Keeper botot futtató hacker úgy használta ki, hogy gyorsan 0 dolláros ajánlatok küldtek a bedőlő hitelek felvásárlására. Normál esetben a többi Keeper által tett magasabb licitek miatt esélyük sem lett volna arra, hogy ingyen megszerezhessék a likvidálásra szánt Ethereumot, ám most nem voltak vetélytársaik. Mivel sok esetben csak az ő nullás ajánlataik mentek át a hálózaton, a rendszer elfogadta azokat és több millió dollár értékű ETH-et utalt át ingyen a számukra.

A későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy a támadók egy technikai eljárással maguk is bebiztosították, hogy a többi Keeper ajánlata csak jelentős késéssel érkezzen be a platformra. Az elkövetők valószínűleg egy már korábban felfedezett biztonsági rést használhattak ki és csak a megfelelő pillanatra vártak, aminek a feltételeit végül a korona pánik miatt kialakuló tőzsdei összeomlás teremtette meg.

Annak ellenére, hogy egy teljesen egyedi és előre nem látható eseményről volt szó, a Maker felügyelő szerve 65%-os arányban elutasította, hogy a pórul járt felhasználókat kárpótolják. A szavazáson 38-an vettek részt, ami a döntésre jogosultak 8.74%-át jelentette.

Az összeomlás során sokan manuálisan is megpróbálták felmondani a hiteleiket, de a lassú hálózat, valamint a hackerek trükkjei miatt ezt végül nem tudták megtenni, így minden itt elhelyezett ethereum letétüket elvesztették. A Maker működését felügyelő alapítványt áprilisban be is perelték emiatt. A károsultakat képviselő szervezet 28.35 millió dolláros kompenzációt vár az okozott anyagi károk megtérítéséért, valamint azért, mert a Maker szerintük az ügyfeleinek tett ígéretével ellentétben nem tudta biztosítani a platform megfelelő működését. Az ügy azóta is a beadványi szakaszban van, az első tárgyalás napját még nem tűzte ki a bíróság.

1000 dollárt kap mindenki, aki kipróbálta az Uniswap-et

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img