Nem is annyira decentralizált a DeFi

spot_img

Az adminisztrátori hozzáférés egy alapvető és megkerülhetetlen biztonsági megoldásnak számít a hagyományos vagy centralizált szoftvereknél. A decentralizáltságot viszont alássa, az pedig egy sarokköve a kriptopénzeknek és a blokklánc hálózatnak. Sőt, a legtöbbek szerint alapvető kritériuma egy decentralizált hálózatnak, hogy abban ne legyen olyan szereplő, aki hozzá tudna férni például a felhasználók fiókjaihoz, a pénzükről nem is beszélve.

Ha te is a decentralizáció zászlóvivője vagy, akkor óvatosan nyúlj hozzá a DeFi-hez: a DeFi Watch nemrég megállapította, hogy

a 15  legnépszerűbb DeFi alkalmazásból 12-nél létezik olyan rendszergazdai belépés a hálózatba, amivel az adott fejlesztőcsapat képes lehet módosítani az okos szerződések tartalmát. De van olyan eset is, ahol hozzáférhetnek a felhasználók pénzéhez is a fejlesztők.

Az InstaDapp, a MakerDAO és az Uniswap az a három, aki nem fért bele a felsorolásba, ők biztonságosabbnak számítanak, mivel náluk nem létezik adminisztrátori kulcs.

A Synthetix-nél a legrosszabb a helyzet, ott a hálózat adminisztrátorai szinte korlátlan hatalommal bírnak, beleértve a felhasználók pénzéhez való hozzáférést is.

De vannak még érdekes gyakorlatok a többi projektnél is.Itt van például az Aave, amit az Aragon DAO irányít öt taggal. Ebből az öt tagból háromnak a beleegyezése kell, hogy a hálózaton bármilyen változás élesbe álljon. A harmadik legnagyobb DeFi alkalmazás azzal védekezik, hogy csak a fejlesztés korai szakaszában van szükség erre a biztonsági megoldásra. Az Aave-nél és több másik projektnél is úgy gondolják, hogy idővel áttérnek a teljesen decentralizált megoldásra.

Bár igaz, hogy az Uniswap-nál nincs adminisztrátori kulcs, a Glassnode a múltkor már figyelmeztetett, hogy egy backdoor segítségével könnyedén irányíthatják a UNI tokenek disztribúcióját, ezekkel aztán átvehető az irányítás akár a hálózat „kincstára” felett is.

Befejezésképpen a DeFi Watch megállapította, hogy jelenleg a DeFi alkalmazások elég messze vannak attól, hogy bátran decentralizáltnak nevezzük őket.

„Jelenleg az egyetlen módja annak, hogy biztonságban érezd a pénzedet, az az, hogy teljesen megbízol a fejlesztők szakértelmében”

– tették hozzá.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img