Vámpírok szívják a DeFi tokenek vérét

spot_img

Az elmúlt hetek során több DeFi token árfolyama is jelentősen visszaesett. Bár a hirtelen felfutás utáni dumpot sokan a lufi kipukkanásaként értékelték, úgy tűnik, hogy nem csak természetes piaci folyamatok állnak a zuhanás mögött.

Néhány nappal ezelőtt jelent meg az az elemzés, ami a legnagyobb decentralizált tőzsde, az Uniswap egy hibájára(?) és az ezt kihasználó arbitrázs botokra hívja fel a figyelmet.

A milliárdos forgalmat bonyolító váltó alap esetben a V2, vagyis a második verzióját kínálja fel az oldalára látogató kereskedők számára.

Az Uniswap V1 alatt bárki feltehetett bármilyen ERC20 tokent az oldalra, ám azokkal kizárólag Ethereum ellenében lehetett kereskedni. A V2 egyik nagy újítása az volt, hogy bármilyen két ERC20 token között lehetővé tette az átváltást, ha pedig azok között éppen nem létezett aktív piactér, akkor az algoritmus megkereste azt a legolcsóbb átváltási utat, amivel más tokeneken keresztül, több ugrással, de végre lehetett hajtani az ezek közti cserét.

A bibi ott van, hogy amint a fentebb is említett analízisből kiderül, az Uniswap  előnyben részesít bizonyos piacokat. Ha egy kriptopénz rendelkezik WETH, DAI, USDC, USDT, COMP, vagy MKR kereskedési párral, akkor hiába lenne egy ezeknél  olcsóbb átváltást is lehetővé tevő pár, a rendszer mindig ezeket részesíti előnyben és ezeken keresztül hajtja végre a tranzakciókat.

Ami ennél is nagyobb problémát jelent, hogy kizárólag  a fentebb említett 6 kriptopénz párral működnek rendesen az árfolyamok szinkronizálását végző funkciók, ami a többi ERC20 – ERC20 pár esetében komoly árfolyamkülönbségeket idézhet elő. Azok, akik rájöttek erre, arbitrázs (vagy ahogy a cikkben nevezik vámpír) botokat hoztak létre, hogy ezeket az egyenlőtlenségeket kihasználják.

Ebben a tranzakcióban például a BUIDL és UniFi tokenek közötti árazási hibájával éltek vissza.

A WETH – UniFi páron 2.304 WETH-ből, 2020 UniFi tokent lehetett vásárolni.

Ezután ezeket az UniFi tokeneket eladták az UniFi – BUIDL páron, de mivel az Uniswap nem szinkronizálta a WETH páron végrehajtott UniFi vásárlás árfolyam hatásait, az UniFi értéke itt még “laggolt”, vagyis egységnyi UniFi tokenért több BUIDL-t lehet venni, mint WETH-ért a WETH – BUIDL piacon.

A hiba lehetővé tettte, hogy valaki 2020 UniFi-ért 713 BUIDL-t vásároljon, míg ha normálisan szinkronizált volna az algoritmus, csak 667 BUIDL-t értek volna ezek a tokenek.

A megszerzett BUIDL végül 2.458 WETH-ért került eladásra a WETH-BUIDL páron.

A kiindulási 2.304 WETH-ből a végére így 2.458 WETH lett, vagyis a bot 0.154 ethereumot keresett az ügyleten. A kiskaput kihasználva megkezdődhetett a tokenek láthatatlan dumpolása.

A trükköt egy páron naponta akár tucatnyi alkalommal is el lehetett játszani. Ha valaki kicsit jobban utána olvas a témának, akkor jó pár másik token esetében is találhat hasonló példákat. A teljesség igénye nélkül, de a beszámolók szerint a YFII, REN, UNI, QNT, LINK, SUSHI, RSR, BZRX, FANTOM, RLC, CIV, YFI és SNX is áldozatai lehettek a nagy arbitrázs biznisznek.

Mindez persze jó hír lehet azok számára, akik korábban már szemezgettek valamelyik DeFi tokennel, hiszen egy hónappal ezelőtti árukhoz képest többet is 30-50, vagy akár 90%-os kedvezménnyel lehet most megvásárolni.

Ha szeretnél többet is megtudni a DeFi tokenekről, vagy kedvezményesen és forintért vásárolnál belőlük, látogass el a harmadik születésnapját ünneplő CoinCash információs oldalára.

Magyarország legszélesebb DeFi token kínálatával ünnepli születésnapját a három éves CoinCash

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img