A Bitcoin készletek 3%-át tőzsdén jegyzett vállalatok és befektetési alapok birtokolják

spot_img

Csütörtökön jelentette be az amerikai fizetési szolgáltató Square, hogy a vállalat tulajdonában lévő pénzügyi eszközök 1%-át, nagyjából 50 millió dollárt hosszú távra szóló bitcoin megtakarítás formájában helyezett letétbe. A hír bejelentését követően nemcsak a bitcoin árfolyama emelkedett nagyjából 800 dollárral, de a vállalat részvényeinek értéke is új csúcsot ért el.

A hírrel kapcsolatos bejegyzésekben találkoztam a Bitcointreasuries (Bitcoin kincstár) oldalával, ami a hagyományos tőzsdéken is kereskedett és Bitcoin letétekkel rendelkező cégeket rangsorolja.

Amint a képen is látható, a legfrissebb adatok szerint a teljes Bitcoin mennyiség 2.85%-áról, 598 237 BTC-ről már biztosan tudni lehet, hogy az valamilyen cég, vagy intézményes befektetői kör kezében összpontosul.

A legnagyobb ezek közül az amerikai Grayscale befektetői alap, ami közel 450 000 bitcoint felügyel. Az intézményes befektetőket kiszolgáló pénzintézet 2020-ban egymaga annyi BTC-t vásárolt, hogy az kiteszi az éves kitermelés 70%-át. A második helyen a Grayscale-hez hasonló, csak éppen brit székhelyű Coinshares található. Az összesen nagyjából 1 milliárd dollárnyi kriptopénzt kezelő cég letéteinek 80%-át a bitcoin teszi ki. A dobogó harmadik fokát j a HUT8 Bitcoin bányász cég foglalja el.

Ami a többieket illeti, található még köztük több Bitcoin bányász cég (Riot, Argo) éstöbb befektetési alap (Galaxy Digital, DigitalX, Cypherpunk Holdings, 3iQ, BTCE), valamint egy tőzsde/bróker (Voyager) is.

Az iparágon kívülálló “külsős” tech cégeket egyelőre még csak a Microstrategy és a Square képviseli, de nincs kétségünk afelől, hogy hamarosan újabb nagy nevek fognak csatlakozni hozájuk.

Szülinapi akció a CoinCashnél: vásárold meg a legnépszerűbb DeFi-tokeneket, 3% extra jóváírással. >>

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img