Kilövési engedély: másfél hónapon belül elindulhat az Ethereum 2.0

spot_img

A legnagyobb Ethereumra fejlesztő szoftvercég, a ConsenSys vezetője tegnap jelentette be, hogy 6 héten belül elindulhat az Ethereum 2.0 első fázisa, a stake-elést is lehetővé tevő Beacon Chain.

Ben Edgington a bejegyzésében megemlékezett a tesztelés korábbi szakaszairól. Érdekesség, hogy ezek mind egy-egy metróállomásról kapták a nevüket. Az utolsó teszthálózatot például a Buenos Aires-i vonal egyik megállója után keresztelték el.

A Medalla és a korábbi teszt netek futtatása során ugyan több probléma is felmerült, de ezeket elviekben sikerül kiküszöbölni és jelenleg 4 különböző kliens program áll készen a 2.0 rajtjára. Ezek a Teku, a Lighthouse, a Nimbus és a Prysm. Mindegyik kicsit különbözik a többitől, a Teku például kifejezetten a profi, vagy intézményes node-ok futtatására lett optimalizálva, extra biztonsági funkciókkal és a távoli hozzáférést segítő szolgáltatásokkal.

A tesztelés során bebizonyosodott, hogy a működési hibákat támadási kísérletént értékelő blokklánc keményen meg is büntetheti az olykor vétlen node-ok tulajdonosait, akiket az Ethereumuk elvételével (slashing) próbált megregulázni a hálózat.

“A 2.0-ás staking indulásával igazi jutalmakat szerezhetnek a felhasználók, de a büntetések is igaziak lesznek. A tesztnet sajnos nem alkalmas arra, hogy minden eshetőségre felkészüljünk.” – vagyis elképzelhető, hogy az éles indulást követően is érheti majd kellemetlen meglepetés a stakereket, de a csapat biztosított afelől, hogy mindent, ami tesztelhető volt, többszörösen ellenőriztek.

Az új blokklánc indulásához minimum 16 384 db, 32 ETH-et stake-elő node-ra lesz szükség. Amennyiben ezzel a minimummal indulna el a rendszer, az 20% feletti megtérülést biztosítana a résztvevőknek, de a fejlesztők bíznak benne, hogy ennél sokkal többen helyezik majd letétbe az ethereum tokenjeiket.

Eleinte nem lesz mindenkinek lehetősége a saját node futatására, a kezdeti technikai követelmények ugyanis meghaladhatják majd az átlagos felhasználók képességeit, de lesznek olyan szolgáltatások, amelyek a kezdők számára is lehetővé teszik, hogy egy staking node-hoz delegálhassák a saját ethereumukat. Valószínűleg a nagy tőzsdék is lehetőséget fognak teremteni az ETH 2.0 stake-elésére.

Ami nagyon fontos, hogy az ETH 2.0-ra való átállás egyirányú lesz. Aki 2.0-ra konvertálja a tokenjeit, az nem jöhet majd vissza az ETH 1.0-ra, így kezdetben a stake-elésen kívül lényegében nem tud majd mást csinálni az átváltott tokenjeivel. Valószínűleg eleinte csak nagyon kevés, vagy egyetlen szolgáltatás sem fogja még támogatni az új ethereum láncot, így lehet, hogy egy darabig nem lehet majd a 2.0-ás ETH-el kereskedni, vagy az ismertebb tárca szolgáltatások között utalgatni, vagy kihasználni vele a DeFi appok és DEX-ek által nyújtott lehetőségeket.

Tegnap egyébként sikeresen elindult a Zinken tesztnet is, amit az Ethereum 2.0 Genezis blokkjának tesztelésére hoztak létre. Az erre irányuló első kísérlet, a Spadina két héttel ezelőtt ugyan meghiúsult, de második nekifutásra mindent sikerült a terveknek megfelelően végrehajtani.

Az Ethereum 2.0 tehát lényegében készen áll az indulásra és a tegnapi bejelentések szerint 6 héten belül elrajtolhat. Az ezzel kapcsolatban érkező hírekre az árfolyam is pozitívan reagált.

Szülinapi akció a CoinCashnél: vásárold meg a legnépszerűbb DeFi-tokeneket, 3% extra jóváírással. >>

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img