Összeomlott az Ethereum 2.0 teszthálózata

spot_img

Éppen két héttel ezelőtt indult el az Ethereum proof of stake-re való átállását felvezető Medalla teszt net, ami a hétvégén teljesen működésképtelenné vált.

A PoS rendszer tesztelésében eddig több, mint 25 00 ember vett részt, akik 830 000 teszt ethereum tokent helyeztek letétbe a hálózaton, ezek egy része azonban most egy külső szolgáltató hibája miatt elveszett.

A Roughtime (Cloudflare) egy Google által fejlesztett nyilvános alkalmazás, ami az idő mérésére szolgál, ám ennek szerverei egy hétvégi üzemzavar miatt leálltak. A Medalla-t felügyelő Prysmatic Labs ezt a szolgáltatást használta fel arra, hogy a teszthálózat node-jainak működését szinkronizálja. Az alap esetben 0.1 másodperces pontossággal összehangolt rendszerben, az egyes node-ok által érzékelt időben akár 4 órás eltérések is lehettek, amik ezáltal képtelenek voltak a megfelelő működésre.

A hiba miatt a blokkok feldolgozásával, a tranzakciók hitelesítésével és az ezért járó jutalékok kifizetésével is gondok adódtak, több node-ról pedig eltűnt az ott tárolt teszt ethereum tokenek jelentős része is. Ennek oka az úgynevezett slashing volt, ami az Ethereum 2.0 egy olyan biztonsági mechanizmusa, ami a tokenjeik elvételével bünteti meg azokat, akik a hálózatra nézve veszélyes tevékenységet folytatnak. Az idő bug miatt a rendszer gyakorlatilag minden tesztelőt ebbe a kategóriába sorolt, és akadt, akitől emiatt a teszt ethereumjainak 75%-át is elvette.

A Prysmatic fejlesztői elismerték, hogy túlzó mértékben támaszkodtak egy külső szolgáltatóra és igyekeznek kijavítani a hibát, ami korántsem lesz egyszerű, ugyanis időközben 4 különálló fork is létrejött a tesztneten, amiket most ismét egy közös nevezőre kellene hozniuk.

Ha mindez élesben történt volna meg, akkor az az Ethereum blokklánc leállásához vezetett volna, amire korábban még sohasem volt példa. A Prysmatic teszthálózatán kívül egyébként más kliensek is működnek, de mivel egyedül ehhez készültek felhasználóbarát útmutatók, a tesztelők 75%-a ezt a verziót futtatja.

Arról egyelőre nincs tudomásunk, hogy a történtek miatt csúszhat-e az Ethereum 2.0 indulása. Erről korábban annyit lehetett tudni, hogy a teszt hálózat 3 hónapos hibamentes működését követően kerülhet rá sor.

5 éves lett az Ethereum

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img