Az Ethereum node-ok 13%-a nem tudja szinkronizálni magát a blokkláncal

spot_img

A Coindesk számolt be arról, hogy egyes Ethereum kliensek lassan három hónapja nem tudják szinkronizálni magukat a blokklánccal.

A különböző kliensek más-más programozási nyelveken alapulnak, az ismertebb Parity/OpenEthereum például a Rust, a Geth pedig a GO nyelvre épül. A különböző megközelítések elviekben azt a célt szolgálnák, hogy csökkentsék a hálózat sebezhetőségét a különböző támadási formákkal szemben, ám az eltérő verziók együttes futtatása egyre nagyobb gondokat okoz.

Korábban egyébként már volt példa arra, hogy ez a megközelítés mentette meg az Ethereumot. A Geth 2016-ban egy DDOS támadás következtében működésképtelenné vált, ám a Parity eközben át tudta venni a szerepét.

Jelenleg a Geth a legelterjedtebb kliens, a node-ok 80%-a ezen a hálózaton fut, a fejlesztőket pedig egyre kevésbé motiválja, hogy más változatokkal foglalkozzanak.

A Parity-t eredetileg fejlesztő Parity Technologies tavaly decemberben jelentette be, hogy a jövőben már nem fogja frissíteni a saját változatát, mert annak karbantartását túl költségesnek tarja, most pedig az ezen alapuló OpenEthereumról derült ki, hogy szintén komoly problémákkal küszködik.

Egy kritikus hiba már hónapok óta lehetetlenné teszi, hogy az ezen futó node-ok szinkronizálják magukat a blokklánccal, a javítás érkezése pedig még a legjobb esetben is heteket vehet igénybe. A hiba miatt a node-ok 13%-a lebeg a semmiben, a fejlesztők által jelenleg javasolt megoldás pedig az, hogy minden ezt használó váltson vissza egy korábbi, 2019-es node kliens verzióra, vagy váltson egy másik változatra, például Geth-re.

Bár a diverzifikáció növelheti az Ethereum biztonságát, de az ezekhez szükséges támogatás biztosítása lassíthatja is annak fejlődését. Jelenleg 11 féle kliens létezik, amik 8 különböző programozási nyelven alapulnak, de amint az a cikkben is olvasható, a többség (80%) jelenleg a Geth-et favorizálja.

Az Ethereum 2.0 eredetileg júliusra tervezett indulását részben azért is kellett elhalasztani, mert a kisebb kliensek nem álltak volna készen az átállásra. A Geth fejlesztését vezető Péter Szilágyi nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy az, hogy az Ethereum blokklánc működése gyakorlatilag rajtuk áll vagy bukik, komoly mentális terhet jelent számukra és hosszabb távon kiégéssel fenyegeti csapatát.

5 éves lett az Ethereum

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img