Élet a Vechainen túl: JD.com gyémántok a blokkláncon

spot_img

A blokklánc ipar egyik feltörekvő üdvöskéje a Vechain, bámulatos partnerkört építetettek ki egészen rövid idő, alig egy-két év alatt, a lista pedig csak egyre bővül és bővül. Nem véletlen, hogy alig két centes árával (ami pár hete még bőven egy cent alatt járt) sokan úgy gondolják, hogy messze alulértékelt a projekt, igazolhatja ezt a koncepciót az is, hogy véges készletű coinról van szó. De vannak még versenyzők a pályán, ma egy kevéssé ismert projekt sikeréről számolunk be.

A Vechain szülőhazája Kína, a ma terítékre kerülő kihívója, az Everledger szintén az ázsiai országban próbálkozik, nem is eredménytelenül. Bár sietve hozzá kell tennünk, hogy ez a projekt -egyelőre- kizárólag gyémántokra fókuszál, de mint minden szoftvercég esetében, náluk is könnyen módosítható a profil, ha ezt célszerűnek látják a siker eléréséhez.

Az mindenesetre biztos, hogy ezekben a napokban igazán büszke lehet magára a csapat, hiszen partneri megállapodást kötöttek egy szép nagy kínai webshoppal, bizony a JD.com immár partnereik között szerepel, ebben az esetben is gyémántok “nyomonkövetésével”, pontosabban eredetvizsgálatával foglalkoznak.

Az európai szemmel furcsa felépítésű  JD.com itt látható, érdemes egy pillantást vetnünk rá, ha másért nem, akkor azért, hogy lássuk, mennyire más utat választott a webdesign Kínában. Az Everledger bejelentése itt olvasható, ebből kiderül, hogy az együttműködésnek van még egy fontos szereplője, ez nem más, mint a Gemological Institute of America (GIA), vagyis az amerikai gemmológiai intézet, drágakövek tanulmányozásáról van szó.

A cél az egyes kövek eredetiségét, valódiságát ellenőrizni az elosztott főkönyvi technológia segítségével.

A gyémántok eredetisége és eredete régóta probléma, előbbi a vásárlónak, utóbbi a sokszor rossz körülmények között élő bányászok miatt fontos, most azonban a koronavírus-járvány további piaci jelenségeket is hozott, amik miatt aktuálissá vált az újítás.

Sokan a kötelező karantén, vagy a józan elővigyázatosság miatt nem mertek, vagy nem tudtak eljutni egy-egy fizikai üzletbe, ezért online vásároltak gyémántokat. Ezzel csak az a baj, hogy míg élőben némi hozzáértéssel ellenőrizhető egy kő minősége, addig online ez már sokkal problémásabb, hiszen még abban sem lehetünk teljesen biztosak, hogy arról a gyémántről, vagy ékszerről készült a fotó, mint amelyiket megvesszük.

Ráadásul Kínában különösen gyakori az online gyémántvásárlás, főként fiatalok vesznek így drágaköveket, az így eladásra kínáltak 67%-a kerül hozzájuk, szemben a 45%-os, globális statisztikával.

A GIA adataiból dolgozik a blokklánc, a felkerülő adatok között szerepel egy-egy kő kapcsán a karátszám, a tisztaság, a származási hely, szín, sőt, még a korábbi tulajdonosok is. Az elkerülendő visszaélések között nem csak a hamis gyémántok eladására tett kísérletek szerepelhetnek, hanem egy-egy GIA tanúsítvány kétszeres felhasználása is.

Az Everledger 2015-ben indult, akkor még kifejezetten az úgynevezett véres gyémántok, vagyis a konfliktuszónákból származó kövek kiszűrésére fókuszáltak, ez a porfil is megmaradt még természetesen, hiszen sok vásárló -de sajnos nem mind- számára ez is fontos szempont.

Trenddé kezd válni a blokkklánc szolgáltatókkal (Blockchain-as-a-Service, BaaS) való együttműködés a gyémántiparban, alig maradt már olyan nagy szereplő, aki ne “helyezte” volna még termékeit egy-egy blokklánc rendszerre, a vásárlók, és persze saját jól felfogott érdekeitől vezérelve.

Szép példa erre Hong Kong egyik legnagyobb gyémántkereskedője, a Chow Tai Fook, egy bizonyos termékcsaládjuk minden tagja kapott egy kódot, melynek segítségével ellenőrizhető az eredete, méghozzá a blokklánc segítségével.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img