Polkadot (DOT): a piros pöttyös az igazi?

spot_img

Egy héttel a tőzsdékre való felkerülése után a Polkadot immár a 7. helyet foglalja el a kriptopénzek rangsorában. Az okos szerződéseket kezelő platform ezzel olyan nagy nevű riválisait előzte meg, mint például a Tezos, a Cardano, a Tron és az EOS. Menetelését még az elmúlt napok általános piaci gyengélkedése sem tudta megingatni, egyetlen zöldként pedig már nem sok választja el attól, hogy a Chainlinket is utolérje.

A Polkadotot az Ethereum egyik alapítója, Gavin Wood hozta létre, aki társaival 2016-ban kezdett el dolgozni a projekten. Amint azt egy ezzel kapcsolatos interjúban elmondta, szinte még el sem indult az Ethereum, amikor őt már szinte csak az Ethereum 2.0 foglalkoztatta és végül ebből ebből a munkájából nőtte ki magát saját kreálmánya, a DOT.

A Polkadot megjelenését több szempontból is nagy érdeklődés övezte. Ez egyrészt a mögöttes technológiának volt köszönhető, a DOT ugyanis egyfajta hídként kötheti majd össze a különböző blokkláncokat, lehetővé téve az átjárást például a Bitcoin és az Ethereum alapon működő szolgáltatások között. A párhuzamos láncok rendszere (parachains) minden támogatott blokklánc legjobb tulajdonságait igyekszik majd összegyúrni, a hibáik kiszűrésével.

Persze nem a Polkadot csapata az első, aki ehhez hasonló dolgokat ígér nekünk, de a mögötte álló emberek miatt sokan mégis nagy reményeket fűznek a DOT jövőjéhez, ami a fejlesztése során különösen a kínai közösség köreiben vált rendkívül népszerűvé. Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy a múlt héten csupán néhány órás csúszással vette fel a tokent a kínálatába három vezető tőzsde, az OKEx, a Kraken és a Binance is.

A Polkadot blokklánca alapvetően már működőképes, de a különböző funkciók biztonságának tesztelése még jelenleg is zajlik. A megbízhatóan működő “kész” változat indulását az év végére ígérték a fejlesztők. Ha erre sor kerül, a DOT lehetőséget teremthet majd a végtelen skálázhatóságra, a különböző blokkláncok között végrehajtható tranzakciókra, az eltérő konszenzus mechanizmusokon alapuló hálózatok egységesítésére, a támogatott blokkláncok szabad frissíthetőségére és mindennek egy nagy közös biztonsági háló alatt való megvalósítására, amivel a kisebb blokkláncok biztonságát éppen olyan szintű technikai védelem garantálhatná, mint amit a piacvezető coinok tudnak garantálni a saját felhasználóik számára.

A DOT első hete

A Polkadot tokenje, a DOT alapvetően három funkcióval rendelkezik. Egyrészt szavazati jogot jelent a blokklánc jövőjét érintő szavazásokon (governance), másrészt lehetőséget biztosít a stake-elésre, harmadrészt pedig ennek birtokában tudják majd hozzáadni más fejlesztők a projektjeiket a Polkadot ökorendszeréhez. Ez utóbbi lényegében a stake-elés egy speciális változata lesz.

Jelenleg közel 200 kisebb-nagyobb csapat dolgozik a Polkadotra épülő megoldásokon, amik között vannak DeFi appok, tárcák, anonim utalásra kihegyezett kriptovaluták, kaszinók és oracle szolgáltatások is, egyszóval szinte minden, ami ma már az Ethereumon is elérhető. Emellett több ismert Ethereumra fejlesztő csapat is jelezte, hogy támogatni fogják a Polkadotot és azon keresztül is biztosítani fogják szolgáltatásaikat, köztük például az elmúlt évek legnagyobb nyertesének számító Chainlinkkel.

A Polkadot mostani megjelenése azért is lehet érdekes, mert bár az okos szerződések területét jelenleg uraló Ethereum 2.0-ás rajtja elvileg idén november körül várható, ám ez a dátum még csak a staking bevezetését fogja jelenteni. A teljes 2.0-ra való átállás, az olcsóbb és gyorsabb tranzakciók tényleges megvalósítása ezt követően akár még hónapokig, vagy évekig is elhúzódhat, amit kihasználhat a magán már csak utolsó simításokat végző DOT.

Persze pusztán emiatt még korai lenne temetni az Ethereumot, hiszen a mögötte álló hatalmas fejlesztői és rajongói tábor aligha fogja egyik napról a másikra magára hagyni a kedvencét, a Polkadot viszont megkaphatja a lehetőséget arra, hogy miután berobbant, meg is tartsa a helyét a piacvezető kriptovaluták között.

Összeomlott az Ethereum 2.0 teszthálózata

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img