Dharmai eredmény születhet az Uniswap szavazásán

spot_img

Bálnák kezébe kerülhet, vagyis centralizálttá válhat a legnagyobb decentralizált tőzsde, az Uniswap.

A szeptemberi UNI airdopot követően megnyílt a lehetőség a tokenek tulajdonosai előtt, hogy az oldal működését megváltoztató javaslatokat tegyenek. Ezeket az ötleteket a többi UNI birtokos szavazhatja meg, vagy vetheti el. Eredetileg 10 millió tokenre, a teljes UNI készlet 1%-ra lenne  szükség ahhoz, hogy egy javaslatot szavazásra lehessen bocsátani és legalább 40 millió leadott UNI token szavazatra, hogy azt érvényesnek lehessen tekinteni.

Az egyik legnagyobb UNI token birtokos, a DeFI platformként üzemelő Dharma egy olyan változtatási kérelmet nyújtott be, hogy a javaslattétel alsó határát 10 millióról 3 millió tokenre, a szavazások érvényességét pedig 40 millióról 30 millió UNI-ra csökkentsék. Szerintük így sokkal több beleszólást kaphatna a közösség a tőzsde működésébe, ami összhangban lenne annak decentralizált jellegével.

A probléma, hogy a Dharma és egy őket támogató másik szolgáltató, a Gauntlet az új rendszerben egymaga rendelkezne a döntések meghozatalához elégséges 30 millió tokennel, tehát ha most érvényre jutna az akaratuk, akkor lényegében maguk nyújthatnának be és fogadhatnának el az Uniswap működésével kapcsolatos változtatásokat.

Az erről szóló szavazás már 2 napja tart és jövő hét hétfőn fog véget érni. A Dharma és a Gauntlet már véleményt nyilvánítottak, ami 30 milliós támogatást jelent a felvetés elfogadása mellett. A hétköznapi felhasználókból álló, de sokkal kisebb ütőerőt képző közösség eddig 628 000 szavazattal fejezte ki, hogy ellenzi az új szabályok bevezetését..

Bár összesen 1 milliárd UNI létezik, ebből jelenleg csak 185 millió token van forgalomban, és ezek közül is csak 48 millió olyan létezik, ami előzetesen jelezte a részvételi szándékát a szavazáson.

Ami a szavazati erőt illeti, a 30 millió tokennel rendelkező Dharma egyértelműen nyerésre áll, a végső győzelemhez azonban el kellene érnie, hogy meglegyen az érvényességhez szükséges, minimum 40 millió leadott voks is. A még véleménynyilvánítás előtt álló 18 millió token harmada egyébként szintén egyetlen ember, a yearn.finance-t (YFI) vezető Andre Cronje kezében összpontosul.

Sokan felháborodtak azon, hogy az Uniswap által bevezetett közösségi kormányzást egy szűk csoport egyből arra akarja felhasználni, hogy befolyásolni tudja az oldal működését. A feltételezések szerint ugyanis a Dharma azt szeretné elérni a befolyásával, hogy az Uniswap belső kincstárából UNI tokeneket oszthasson szét a felhasználói között.

A Dharma DeFi platformként lehetővé teszi, hogy az emberek rajta keresztül kereskedjenek az Uniswapen listázott tokenekkel. Habár ezek a kereskedők a gyakorlatban az Uniswapen trade-elnek, a valóságban nincsenek közvetlen kapcsolatban a váltóval és csak a Dharma-n, mint közvetítőn keresztül kommunikálnak vele. Egyenes ági kapcsolat híján, a Dharmás kereskedők nem részesülhettek az UNI airdrop során kiosztott tokenekből. A Dharma vezetői szerint ezt megérdemelték volna, az Uniswap vezetői szerint nem.

Uniswap Metamask nélkül – olvasható a Dharma oldalán.

Ha a Dharma nyerne a mostani voksoláson, valószínűleg az Uniswap kincstárból kárpótolná azt a ~2000 tradert, akik egyébként megfeleltek az UNI airdrop által támasztott legfőbb követelménynek, vagyis 2020. szeptember 1-je előtt legalább egyszer használták a dexet.

Habár az Uniswap első közösségi szavazása kisebb botrányba fulladt, a jövőben sok olyan döntés is születhet ezeken az eseményeken, amelyek kifejezetten előnyösek lehetnek majd a token tulajdonosok számára. Elméletben akár arról is véleményt nyilváníthatnak majd a felhasználók, hogy az UNI tokenek birtokosai részesedést kapjanak-e az oldal által beszedett jutalékokból.

Szülinapi akció a CoinCashnél: vásárold meg a legnépszerűbb DeFi-tokeneket, 3% extra jóváírással. >>

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img