A digitális dollár bevezetéséről nyilatkozott a jegybank elnöke

spot_img

Percekkel ezelőtt ért véget a Nemzetközi Valutaalap (IMF) online konferenciája, aminek témája a határokon átívelő fizetések jövője, a digitális pénzek elterjedése és azok világgazdaságra gyakorolt hatása volt.

Az ezen megszólalók egyike az Egyesült Államok jegybankjának vezetője, Jerome Powell volt, akitől előzetesen többen is azt várták, hogy talán említést tesz a digitális dollár lehetséges bevezetéséről.

Konkrét bejelentésre végül nem került sor, de Powell annyit elmondott, hogy más központi bankokkal együtt aktívan vizsgálják a témát és tudomása szerint ezen intézmények 80%-a fontolgatja azok lehetséges bevezetését, vagy indít ezzel kapcsolatos teszt programokat.

“Egy digitális valuta piacra bocsátása előtt biztosak kell lenniük abban, hogy az előrelépést fog jelenteni a jelenlegi pénzügyi rendszerünkhöz képest.

Felelősségünk, hogy a dollárt továbbra is az élvonalban tartsuk, de a célunk az, hogy helyes döntést hozzunk és nem az, hogy az elsők legyünk. Elkötelezettek vagyunk a dollár jövőjét illetően, de még sok kérdést kell tisztáznunk annak digitalizálása előtt.”

A beszélgetés során később hozzátette, hogy szerinte a fizetési technológiák területén elkerülhetetlen, hogy megismétlődjön az, ami az elmúlt évek internet technológiai robbanása során történt.

“Egy kis számú, de domináns szereplő fogja uralni a piacot, egy részük viszont nem állami, hanem a tech iparágból érkező szereplő lesz.”

A digitális dollárral kapcsolatos találgatások azután kapta új erőre, hogy Kínában néhány nappal ezelőtt megkezdődött a digitális jüan éles tesztelése. Az állami valuta első tulajdonosait Shenzen város lakói közül egy lottó segítségével választották ki. Az 50 000 nyertes mindegyike ~30 dollár értékű utalást kapott a regisztrált számlaszámára, melyekkel az első hét során közel 63 000 vásárlást hajtottak végre.

Az Egyesült Államok vezetését korábban már többször bírálták a tech iparág ismert képviselői, köztük a Facebook alapító Mark Zuckerberg is, hogyha nem lép időben, akkor legnagyobb vetélytársa Kína behozhatatlan előnyre tehet szert a digitális valuták területén.

A kongresszus ismét a Libráról kérdezte a Facebook igazgatóját

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img