Az eladhatatlan kriptopénz lehet a csalók új kedvence

spot_img

A nemzetközi kriptós közösségben vissza-visszatérő kifejezéssé vált a rug pull, amit akkor szokás használni, amikor egy projekt tulajdonosai hirtelen lelépnek a fejlesztésre összegyűjtött pénzekkel. Maga a szó is utal erre, jelentése: kihúzni mások lába alól a szőnyeget.

A rug pullokat általában nem szokták túlbonyolítani. Egy gyorsan összedobott weboldal és white paper a legtöbbször elegendő a hiszékenyebb befektetők megtévesztésére. A kriptopénzek világában sokan még ma is a gyors meggazdagodás lehetőségét keresik és nem rendelkeznek megfelelő tecnikai tudással ahhoz, hogy ellenőrizni tudják a “fejlesztők” állításait, például belenézzenek egy okos szerződés kódjába. Miután megfelelően előkészítették a terepet, a csalók elérhetővé teszik a tokeneket az Uniswap decentralizált tőzsdéjén, ahol igyekeznek minél többet értékesíteni azokból, majd pár óra, esetleg nap után egyszerűen lelépnek.

A legjobb amiben ezek után a hoppon maradt vásárlók reménykedhetnek, hogy egyszer talán rá tudják majd sózni valakire az értéktelen kriptopénzeket, ám lehet, hogy a jövőben már erre sem lesz lehetőségük. A Twitteren hívták fel a figyelmet arra a pár soros kódrészletre, ami nemrégiben felbukkant több kamu projekt okos szerződésében is.

A fenti paraméterekkel ellátott tokeneket csakis megvásárolni lehet, eladni már nem. Az érintett kriptopénzek árfolyama emiatt csakis felfelé mozoghat, ami sok embert megtéveszthet. Mire rájönnénk a trükkre már késő, a vásárló nem tudja visszacsinálni a dolgot.

Habár ezt a funkciót alap esetben hasznos dolgokra is fel lehetne használni (például nem átruházható tagságot/előfizetést/stb. jelképező tokenek létrehozására), ahogy az lenni szokott, a kreatív csalók egy lépéssel most is előrébb járnak.

Szülinapi akció a CoinCashnél: a legnépszerűbb DeFi-tokenek, megbízható forrásból, 3% extra jóváírással >>

Így néz ki, amikor feltörik a Binance számlád

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img