Könnyebb BTC-t bányászni, mert épp véget ért az esős évszak a világ másik végén

spot_img

Ez ráadásul minden évben előfordul.

A napokban 45%-ot esett a Bitcoin hálózat hashrate-je, vagyis elég sok errőforrás szállt ki hirtelen a Bitcoin bányászásából. Emiatt most kevesebb energiába kerül egy BTC kibányászása.

Elemzők szerint a nagy esést az okozta, hogy Kínában, Szecsuán tartományban véget ért az esős évszak, ami olcsó vízenergiával látta el azokat a bányászokat, akik pont ezért tették oda lerakataikat.

Most, hogy az előrejelzések szerint vége az esős időszaknak, a bányászok becsomagolják a hardvereket és átviszik olyan helyekre, ahol kifizetődőbben kapnak a szükséges árammennyiségből.

Ilyen helyek Hszincsiang vagy Belső-Mongolólia, vagyis a szárazföldi Kína perifériáján lévő területek.

Egyébként Szecsuán az a hely, ahol a világon a legtöbb kriptobányász tömörül, pont az olcsó energiaköltségek miatt. A Cambridge Egyetem BECI indexe szerint (Bitcoin Electricity Consumption Index, vagyis a világ BTC bányászására fordított energiát követő mutató) a világ globális hash rate-jének 18,5%-a jön ebből az egyetlen tartományból a szezonon kívüli időszakban.

Esős szezonban – vagyis amikor olcsó az áram, Szecsuán felel a globális bányász aktivitás 54%-áért. Egyes becslések szerint a kínai bányászok 80%-a helyezi át hardvereit Szecsuánba az ország más részeiről a szezon alatt.

Amikor Szecsuánban épp kevesebb az eső és a víz, Hszincsiang-ból jön a hashpower 30%-a, és 7,7%-a pedig Belső-Mongóliából.

A hashrate beesése a blockchain.com adatai alapján.

Amint a költözés befejeződik, a hashrate újra visszaállhat a megszokott értékekre.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img