December 1-jén indulhat az Ethereum stake-elés

spot_img

Kedden élesbe állt az Ethereum stake-elésére lehetőséget adó okos szerződés, ami az első komolyabb mérföldkő megtételét jelenti Ethereum 2.0 (Serenity) felé vezető úton. Az ígéretek szerint az új blokklánc sokkal több, olcsóbb és gyorsabb tranzakciót tesz majd lehetővé, de ennek eléréséhez még több év munkára lesz szükség.

Az Ethereum 2.0 első fázisa, a most induló PoS blokklánc (Beacon Chain) egyelőre még csak az ETH tokenek stake-elésre ad lehetőséget. Aki belevág a stakingbe, annak átalakítják az ETH1 tokenjeit ETH2 tokenekre, a folyamat azonban visszafordíthatatlan lesz. Aki stake-el, az alap esetben többé nem jöhet vissza az ETH1-re, nem kereskedhet, nem utalhat, nem használhatja ki a különböző Ethereumra épülő szolgáltatásokban (pl.: DeFi) rejlő lehetőségeket, bár elképzelhető, hogy erre lesznek majd különböző áthidaló megoldások.

Ahhoz hogy a staking elinduljon, legalább 16 384 tárcának kell legalább 32 ETH-et stake-elnie. Ha ezt novemberben sikerül elérni, akkor 2020. december 1-től hivatalosan is elindulhat a stake-elés. Az ehhez szükséges 524 288 ETH-ből az elmúlt két nap során eddig kicsivel több, mint 34 000-t sikerült összegyűjteni.

Amíg kevesebb mint 1 000 000 ETH lesz letétbe helyezve, a várható éves megtérülés 15-20% körül alakulhat, míg 5 000 000 ETH körül 5-7%-ra becsülik a hozamot a szakértők.

Az Ethereum 2 tokenekre a nemzetközi közösség valószínűleg BETH rövidítéssel fog hivatkozni (Beacon Chain Ethereum – az ETH2 stake-elést lehetővé tevő fázisának fejlesztői kódneve). Mivel jelenleg még az indulás időpontja is bizonytalannak tekinthető, érdemes lehet kivárni, hogy a hónap végéig egyáltalán összejön-e a rajthoz szükséges Ethereum és azt követően eldönteni, hogy valaki máris évekre el akar-e köteleződni az Ethereum 2.0 mellett. A következő hetekben várhatóan több segédanyag is készül majd a stake-eléshez való csatlakozás lehetséges módjairól és a tőzsdék valamint a tárcaszolgáltatók is bejelenthetik, hogy miként támogatják a folyamatot. A későbbiek során ezekről mi is beszámolnuk.

5 éves lett az Ethereum

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img